O nouă varietate de tomate care nu înmoaie sandvişurile cu zeama lor va revoluţiona industria alimentară, fiind considerată cea mai mare invenţie de la introducerea pîinii feliate în alimentaţia publică. Experţii britanici consideră că noua varietate de roşii va permite prepararea unor sandvişuri cu tomate ale căror felii de pîine nu se vor mai înmuia şi îşi vor păstra fermitatea pentru mai mult timp. Tesco, cel mai mare retailer britanic, susţine că a descoperit prima varietate de tomate din lume care nu sînt zemoase şi că le va prezenta pe rafturile magazinelor din Marea Britanie, la sfîrşitul săptămînii. Roşiile sînt foarte populare, dar, din păcate, sucul pe care îl conţin din abundenţă face ca sandvişurile preparate de dimineaţă şi păstrate pînă la ora prînzului să semene, uneori, cu o bucată udă de mucava. Noua varietate de roşii va înlătura aceste inconveniente, fără ca tomatele să îşi piardă ceva din gustul lor original, susţin britanicii.
Aceste roşii speciale au fost cultivate în Olanda, în cadrul unui program de selecţie ştiinţifică a soiurilor de legume, care a început în 1986. După numeroase teste efectuate pe mai mult de 100 de soiuri de tomate, această descoperire a fost făcută în 2008, cînd, prin metode naturale de încrucişare a plantelor, cultivatorii au obţinut o varietate de roşii care îşi păstrează forma atunci cînd sînt tăiate în felii, coapte sau porţionate în cuburi. Testele specialiştilor au demonstrat că în timpul preparării unui sandviş cu tomate obişnuite, 8% din greutatea acestor legume se pierde după tranşare, iar apoi 12% din sucul lor îmbibă feliile de pîine, în mai puţin de o oră de la preparare. Noul soi de de roşii îmbibă feliile de pîine doar cu 3% din sucul lor, şi asta abia după 12 ore de la prepararea sandvişurilor.