Cea mai mare manifestaţie din istoria modernă a Serbiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cea mai mare manifestaţie din istoria modernă a Serbiei

Externe 21 Februarie 2008 / 00:00 551 accesări

Serbia s-a pregătit ieri pentru o amplă manifestaţie împotriva independenţei Kosovo, ce va avea loc astăzi, într-o atmosferă încinsă după închiderea celor două frontiere incendiate de sîrbii furioşi. Conducătorii sîrbi doresc ca acest protest, ce se doreşte cel mai mare din istoria recentă a Serbiei, să fie unul paşnic, pentru a demonstra, fără violenţă, că un popor unit respinge independenţa Kosovo, inima culturii şi istoriei Serbiei. Cîteva sute de mii de oameni se vor aduna astăzi, la miezul zilei, în centrul Belgradului, în faţa Parlamentului, unde s-a instalat deja tribuna de unde vor lua cuvîntul conducătorii sîrbi. ”Nu trebuie să existe violenţă şi să se pună în pericol vieţile oamenilor. Singurele argumente care ne dau puterea să ne apărăm provincia Kosovo sunt pacea şi acţiunile raţionale”, a subliniat preşedintele sîrb, Boris Tadici, în ajunul adunării. Tensiunea a crescut în nordul Kosovo, unde sîrbii alcătuiesc majoritatea populaţiei, cînd peste o mie dintre ei, susţinuţi de compatrioţii din Serbia, au incendiat, marţi, două posturi de frontieră, care au fost închise de forţele NATO.

Măsuri împotriva ţărilor care recunosc independenţa Kosovo

Oficiali din cadrul Guvernului sîrb, condus de premierul Voislav Koştuniţa, sînt dispuşi să suspende relaţiile cu reprezentanţii ţărilor care recunosc independenţa Kosovo, cum ar fi SUA sau ţările UE, scrie cotidianul ”Blic”, în ediţia electronică de miercuri. ”Este o procedură standard, utilizată de alte ţări în situaţii similare. Înseamnă, practic, că toate ministerele şi secretariatele de stat vor fi obligate să nu aibă contacte cu reprezentanţii statelor care recunosc Kosovo. Totuşi, acest lucru nu se va aplica consilierilor ministeriali”, a declarat o sursă guvernamentală. Potrivit sursei, Serbia va continua să fie activă în toate instituţiile internaţionale. Deputaţii sîrbi vor fi informaţi mîine cu privire la măsurile pe care Belgradul le va lua cu privire la Kosovo şi la ţările care au recunoscut provincia ca stat. De altfel, imediat după recunoaşterea Kosovo de unele state, planul Guvernului a fost iniţiat. Ministerul de Externe a trimis note de protest şi a rechemat ambasadorii pentru consultaţii. Aceste măsuri au vizat Franţa, Marea Britanie, Costa Rica, Australia şi Albania.

Preşedintele Kosovo face apel la calm

Ieri, mii de sîrbi au ieşit din nou pe străzi în Kosovska Mitrovica, demonstrînd împotriva deciziei provinciei de a-şi declara unilateral independenţa. A fost deja a patra zi de manifestaţii, iar tinerii sînt decişi să protesteze în fiecare zi, pînă la mijlocul lunii viitoare. Mii de studenţi îmbrăcaţi în halate albe au agitat steagul Serbiei. La protestele de marţi de la Kosovska Mitrovica, sîrbii au mulţumit românilor şi spaniolilor pentru susţinerea integrităţii teritoriale a ţării lor.

Preşedintele noului stat, Fatmir Sejdiu, a încercat fără succes să calmeze spiritele: ”Mesajul meu către sîrbii din Kosovo care creează tensiuni în nordul oraşului Mitrovica este să rămînă calmi. Sînteţi cetăţeni ai Kosovo şi veţi avea aceleaşi drepturi, dar cu standarde mai înalte. Trebuie să renunţăm la violenţă şi să trăim în pace”. Apelul la calm lansat de oficiali nu a avut niciun ecou pentru protestatarii sîrbi. Ieri a fost lansată o alertă cu bombă la patru universităţi din Kosovo. Una dintre instituţii a fost evacuată de dimineaţă, după ce un bărbat neindentificat l-a sunat pe unul dintre profesori şi i-a spus că în clădire este o bombă. Această situaţie s-a repetat şi în cadrul altor trei universităţi din Kosovo. Echipele de genişti nu au depistat materiale explozive.

Germania a recunoscut independenţa Kosovo

Germania a recunoscut independenţa Kosovo, potrivit unui purtător de cuvînt al guvernului. Mai multe ţări au recunoscut, pînă acum, independenţa Kosovo, printre care SUA, Taiwan, Franţa, Marea Britanie. În cursul zilei de ieri, Marea Britanie a anunţat numirea primului său ambasador în Kosovo. David Graeme Blunt a fost şeful reprezentanţei britanice la Pristina, devenită acum ambasadă, din ianuarie 2006. Noul ambasador şi-a început cariera diplomatică în serviciul Foreign Office-ului în 1978, în Republica Irlanda. Cariera l-a purtat apoi prin alte capitale, ca Viena, Beijing, Canberra, Oslo, precum şi în colonia britanică Gibraltar. Tot ieri, Serbia a decis să-i cheme în ţară pe ambasadorii săi din Germania şi Austria, pe fondul recunoaşterii de către aceste două state a independenţei Kosovo.

Alte ţări refuză însă să recunoască independenţa, cel puţin deocamdată, printre ele figurînd Spania şi România. Guvernul spaniol consideră că declararea unilaterală a independenţei nu respectă dreptul internaţional şi s-a realizat fără un acord al Consiliul de Securitate al ONU. Tema Kosovo este una sensibilă pentru Spania, care se confruntă cu dorinţa de separare a două provincii, Ţara Bascilor, în nord şi Cataluna, în nord-vest. Imediat după declararea independenţei Kosovo, Partidul Naţionalist Basc a salutat noul stat şi a calificat independenţa provinciei drept ”un triumf al democraţiei şi al libertăţii”. Pe de altă parte şi organizaţia separatistă bască ETA, care luptă de mai bine de 40 de ani pentru independenţa Ţării Bascilor, vede în cazul Kosovo un exemplu de urmat.

China, care şi-a exprimat preocuparea după proclamarea independenţei Kosovo, va trimite un nou contingent pentru a participa la misiunea de menţinere a păcii. Contingentul de 15 bărbaţi şi trei femei va fi trimis la începutul lunii martie, după trei săptămîni de antrenament la Beijing. Selectaţi dintre 70.000 de ofiţeri pentru cunoştinţele de limbă engleză şi precizia tragerilor la ţintă, agenţii chinezi vor avea misiuni de protecţie a personalităţilor şi de efectuare a cercetărilor penale. China participă din 2004 la misiunea ONU de menţinere a păcii în Kosovo, iar acesta este al cincilea contingent pe care îl trimite. Anunţul Chinei intervine în contextul în care Taiwanul, considerat provincie separatistă, a recunoscut oficial independenţa Kosovo.

Bulgaria, principalul exportator de energie electrică în Kosovo

Bulgaria este cel mai important exportator de energie electrică pentru Kosovo, prin intermediul companiei naţionale sîrbe EPS, a anunţat Darik News. Kosovo va importa două treimi din energia electrică necesară din Bulgaria, care este principalul exportator de energie în Balcani. Kosovo cumpără energie electrică de la principalele companii din regiune. Experţii susţin că Serbia nu va întrerupe alimentarea cu energie electrică a Kosovo, deoarece o eventuală oprire a liniei Nis-Kosovo ar provoca o pană de curent în întreaga regiune, lăsînd fără energie Grecia şi Macedonia. Potrivit presei sîrbe, Kosovo are nevoie de circa 20 de milioane de kilowaţi pe oră, în timp ce posibilităţile pentru propria producţie ar putea atinge zece milioane de kilowaţi pe oră.

Taguri articol


12