Cea mai mare navă de război din România a stârnit valurile Atlanticului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După 20 de ani de când ...

Cea mai mare navă de război din România a stârnit valurile Atlanticului

Eveniment 05 Aprilie 2018 / 15:45 2360 accesări

Militarii fregatei „Mărășești” sunt în sărbătoare! Așa că s-au prezentat la apel joi, 5 aprilie, toți cei care au participat, în urmă cu 20 de ani, la unul dintre cele mai mari exerciții organizate de NATO în Oceanul Atlantic, STRONG RESOLVE 98, dar și militari care își desfășoară în prezent activitatea la bordul navei F 111. Potrivit unei informări a Forțelor navale, STRONG RESOLVE 98 a fost primul exercițiu multinațional naval NATO la care Forțele Navale Române au participat cu cea mai mare navă de război construită în România. Țara noastră a fost primul stat care a semnat acordul de participare la „Parteneriatul pentru Pace”, în anul 1994, cu Alianța Nord Atlantică, iar în perioada de pre-aderare la cea mai puternică alianță militară din lume (1994-2004) militarii români au fost prezenți la numeroase exerciții ale NATO.

În urmă cu 20 de ani, echipajul fregatei „Mărășești” a scris o pagină importantă în istoria Marinei Militare Române, prin consemnarea unor premiere pentru țara noastră. Pentru a aduce în atenția actualului echipaj momentele remarcabile din istoria navei, la bord a fost organizată întâlnirea între generații, la care au răspuns „Prezent!” comandanții navei si membrii fostului echipaj. Misiunea din anul 1998 a militarilor români a fost destul de dificilă din cauza condițiilor nefavorabile pentru un cart liniștit, iar comandorul în rezervă Dumitru Preda, comandantul navei din perioada 1995-2003, și echipajul său au fost nevoiți să înfrunte, în Oceanul Atlantic, două furtuni mari, cărora le-au făcut față cu profesionalism și stăpânire de sine. La bordul fregatei „Mărășești” se afla ambarcat și un elicopter IAR 316 B Alouette, iar detașamentul elicopteriștilor participanți la exercițiul multinațional desfășurat în urmă cu 20 de ani era comandat, în premieră, de comandorul (av.) Paul Constantinescu, militar care a luat parte, de-a lungul timpului, la numeroase misiuni internaționale îndeplinite tot cu succes.

Întâlnirea echipajelor, găzduită de actualul comandant al fregatei „Mărășești”, comandorul Cornel Tănăsescu, a fost un bun prilej de transmitere a experiențelor vechiului echipaj către marinarii militari mai tineri care duc cu mândrie și responsabilitate mai departe tradiția și datoria Flotilei 56 Fregate.



12