Cea mai mare seră de canabis din ţară, la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Industrie infracţională

Cea mai mare seră de canabis din ţară, la Constanţa

În aşteptarea recoltei de canabis, capii reţelei furau şi vindeau ţiţei şi maşini de lux
Eveniment 23 Iunie 2010 / 00:00 11715 accesări

Afacerea secolului a fost descoperită la Constanţa şi are ca ingrediente elementele unui film de acţiune cu Carteluri „de succes”: droguri, ţiţei şi maşini de lux furate. Capii superreţelei infracţionale au pornit de la câteva afaceri “nevinovate” cu aur negru, furat din conductele Conpet. Membrii grupării nu s-au mulţumit doar cu atât şi au intrat pe piaţă cu automobile de lux furate din străinătate şi din România. Şi, pentru că sectorul petrolului era deja “acoperit”, iar criza a îngropat comerţul cu autoturisme, reţeaua a trecut la un nou nivel, mult mai benefic financiar: drogurile! Oamenii legii au descoperit cea mai uluitoare “afacere” pe care au văzut-o vreodată: o seră de aproape 500 de metri pătraţi, cu aproape 1.000 de ghivece cu canabis! După toată munca depusă cu punerea pe picioare a acestei adevărate industrii infracţionale, capii reţelei se odihnesc acum în arestul Poliţiei.

GHIVECE CU CANABIS. Au căutat ţiţei şi au dat peste cea mai mare seră din ţară, cultivată cu canabis. Descoperirea a fost făcută în timpul descinderii efectuate la Ferma nr. 3 din Lumina, locaţie unde se află punctul de lucru declarat al SC „PDM STAR EXIM” SRL Constanţa, societate administrată de Dimu Polifroni, de 52 de ani, din Constanţa. După săptămâni de filaj, luni dimineaţă a fost găsită o instalaţie artizanală cu ajutorul căreia era furat produs petrolier din magistrala de ţiţei care alimentează Rafinăria Petromidia şi care aparţine societăţii Conpet. În timpul percheziţiei, anchetatorii au descoperit, într-o hală, 918 de ghivece cu canabis. „Este ceva spectaculos. În această seră au fost investiţi foarte mulţi bani. Pe o suprafaţă de aproape 500 de metri pătraţi, într-o clădire, a fost amenajată o hală în care au fost puse pe două rânduri ghivece cu canabis. Hala este dotată cu instalaţie de climatizare şi de iluminat foarte performante. Au fost găsite şi substanţe care stimulau creşterea plantelor. Este foarte impresionant modul în care era organizat fluxul de producţie”, a declarat cms. şef George Popa, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa. Ancheta în acest caz a fost preluată de lucrătorii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog Constanţa pentru a se stabili natura acestor plante şi activitatea infracţională a persoanelor implicate în cultivarea acestora. Mai mult decât atât, în incinta fermei au fost găsite şi 23 de autoturisme, de mărci diferite, înmatriculate în România şi în străinătate, avariate sau în stare de funcţionare. „În urma verificărilor preliminare, am reuşit să stabilim că patru dintre aceste autoturisme de lux erau furate din România şi din străinătate“, a adăugat cms şef George Popa.

SUSPECŢI REŢINUŢI. Şaşe persoane au fost audiate de procurorii constănţeni care au stabilit că suspecţii principali în cazul furtului de ţiţei sunt Dimu Polifroni, Marius Safir, Tudor Staicu şi Nicuşor Lupuşoru. Anchetatorii spun că magistrala de ţiţei a SC Conpet SA traversează pe o lungime de aproape 250 metri, la o adâncime de 1,5 metri, curtea Fermei nr. 3 din Lumina, administrată de Dimu Polifroni. Oamenii legii au stabilit că, după ce era sustras din conducta Conpet, ţiţeiul era transportat la un depozit din Ovidiu, aflat în incinta fostei fabrici „Munca Ovidiu“. Transportul era efectuat cu un autocamion înmatriculat CT 08 RVT, aparţinând lui Marius Safir, de 41 ani, din Ovidiu. Luni, la momentul realizării flagrantului, Dimu Polifroni, Marius Safir şi Tudor Staicu au fost prinşi la Ovidiu în timp ce încărcau o cisternă cu produs petrolier dintr-unul din cele şase rezervoare folosite pentru depozitarea ţiţeiului furat. „ Din cele şase rezervoare doar trei erau pline cu produs petrolier. În total, erau depozitate aproape 80 de tone de ţiţei“, a mai spus cms. şef George Popa. Din ancheta procurorilor a reieşit că cel care intermedia vânzarea ţiţeiului furat către diverse firme din ţară este Nicuşor Lupuşoru. Dimu Polifroni, Marius Safir şi Tudor Staicu au fost prezentaţi, aseară, judecătorilor cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracţiunilor de furt calificat şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, iar Nicuşor Lupuşoru, pentru complicitate la furt şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. În jurul orei 21.00, judecătorii au emis pe numele celor patru mandate de arestare pe o perioadă de 29 de zile. Pentru alte două persoane anchetate în acelaşi dosar, Florian Pîrvu şi Iordan-Georgian Maior, ambii din Ploieşti, beneficiarii produsului petrolier, procurorii au dispus măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu.



12