Pe măsură ce procesul de încălzire globală continuă, experţii în mediu de la NASA au precizat că temperatura pe Pămînt a ajuns la cel mai ridicat nivel al său din ultimii 12.000 de ani, situaţie care durează de aproape 30 de ani şi care a început să afecteze iremediabil fauna şi flora terestră. Creşterea rapidă a temperaturilor medii globale în ultimii 30 de ani, cu o medie de 0,2 grade Celsius pe deceniu, ne face să ne aflăm în prezent la doar un grad Celsius de temperaturile înregistrate pe Pămînt în urmă cu circa un milion de ani, a explicat principalul autor al studiului, James Hansen, de la Institutul Goddard al NASA pentru cercetări spaţiale. Acest studiu a fost publicat în numărul de marţi al analelor Academiei Naţionale americane de Ştiinţe.
"Terra trece prin cea mai călduroasă perioadă a sa de după ultima perioadă interglaciară. Aceşti indici sugerează că ne apropiem cu paşi repezi de un nivel la care poluarea va fi extraordinar de periculoasă", a explicat omul de ştiinţă american, reamintind că gazele de efect de seră, precum dioxidul de carbon, constituie, în ultimele decenii, una dintre principalele cauze ale încălzirii globale. "Dacă media temperaturilor globale va creşte cu două pînă la trei grade s-ar putea să trebuiască să ne obişnuim să trăim pe un Pămînt diferit decît cel pe care ne-am născut. Ultima dată cînd pe Terra a fost atît de cald a fost în urmă cu trei milioane de ani, iar atunci, nivelul oceanelor era cu 25 de metri mai ridicat decît în rezent, ceea ce ar fi echivalent cu o catastrofă globală pentru zonele de ţărm ale continentelor, care sînt cel mai dens populate", a sustinut el.
S-ar părea că, în mod paradoxal, tocmai Soarele va fi cel care va salva Terra de la procesul de încălzire globală. Potrivit publicaţiei "The Observer", astrul zilei va intra într-o perioadă de aşa-zisă răcire, motiv pentru care nu va mai da atîta căldură pe Pămînt. Publicaţia citează concluziile unor oameni de ştiinţă care sînt convinşi că o perioadă iminentă de activitate solară redusă va determina scăderea temperaturilor la nivelul Terrei. Cercetătorii se bazează pe studierea altor perioade de schimbări climaterice înregistrate în secolele trecute.