Cea mai reuşită ediţie a Târgului Meşterilor Populari, la final

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cea mai reuşită ediţie a Târgului Meşterilor Populari, la final

Cultură 25 August 2010 / 00:00 930 accesări

Piaţeta Cazinoului din staţiunea Mamaia s-a transformat, timp de patru zile, între 19 şi 22 iulie, într-un loc special, care a reconstituit atmosfera satului tradiţional. Evenimentul a fost prilejuit de cea de-a XII-a ediţie a Târgului Naţional al Meşterilor Populari, una dintre cele mai mari manifestări de acest gen organizate la Constanţa, care se remarcă, de la an la an, prin valoarea şi autenticitatea obiectelor prezentate. Peste o sută de familii de meşteri populari, bunici, copii şi nepoţi, din toate zonele etnografice ale ţării şi păstrători ai meşteşugurilor tradiţionale au uimit turiştii români şi străini, dar şi constănţenii cu creaţiile lor speciale, transmise cu sfinţenie din generaţie în generaţie.

Potrivit directorului Muzeului de Artă Populară, dr. Maria Magiru, ediţia 2010 a manifestării este una dintre cele mai reuşite ale târgului, care, anul acesta, a împlinit 12 ani. „Majoritatea obiectelor prezentate sunt realizate de meşteri ţărani în mediul tradiţional al aşezării de provenienţă. Meşteşugul pe care îl stăpânesc este transmis din generaţie în generaţie şi, de multe ori, este practicat auxiliar pe lângă alte activităţi din gospodărie. Târgul s-a bucurat de foarte mare succes şi suntem încântaţi de numărul mare de meşteri şi de prezenţa pe litoral a reprezentanţilor tuturor genurilor de creaţie. A fost aşteptat, la Constanţa, ca un mare eveniment, iar anul acesta, târgul a fost completat de un târg al producătorilor de miere de albine”, a subliniat directorul Muzeului de Artă Populară, dr. Maria Magiru. „Sunt foarte mulţumită de această ediţie a târgului, pentru că el a excelat prin calitate şi varietate. Am ajuns la cea de-a XII-a ediţie şi la acest nivel pentru că am făcut o selecţie foarte serioasă. Nu intră oricine în acest târg, de aceea este de o calitate extraordinară”, a conchis directorul muzeului de etnografie constănţean, dr. Maria Magiru.

Timp de patru zile, meşterii şi-au etalat cu mândrie cele mai reprezentative obiecte: de la ceramica într-o mare varietate de culori, din renumite centre din ţară până la costume populare, scoarţe, obiecte de uz casnic din lemn şi alte obiecte reprezentative, precum măştile sau icoanele pe sticlă şi lemn. Anul acesta, în premieră, la Târgul Naţional al Meşterilor Populari, eveniment organizat de Muzeul de Artă Populară, cu sprijinul Primăriei Constanţa, au participat şi un bijutier camerunez, naturalizat în România, o familie de meşteri sticlari din Timişoara, precum şi un pictor naiv din Bacău.



12