Dacă vrei să fii sănătoasă şi să ai o siluetă de invidiat este nevoie să respecţi câteva reguli alimentare de bază. Află de la medicul nutriţionist Mihaela Bilic, 12 de sfaturi care te ajută să faci alegeri alimentare sănătoase, potrivit antena 3!
1. Consumă zilnic legume proaspete - Deoarece sunt bogate în vitamine, minerale, fibre, apă, dr. Mihaela Bilic te sfătuieşte să le consumi în cantităţile dorite. În plus, având foarte puţine calorii, legumele nu îţi vor afecta silueta.
2. Alege produsele din făină integrală - De fiecare dată când alegi pâine, paste sau alte produse făinoase asigură-te că optezi pentru cele din făină integrală. Dr. Bilic susţine că aceste produse (cum ar fi pâinea neagră în locul celei din făină albă rafinată) au un conţinut ridicat de fibre, vitamina E şi minerale.
3. Consumă săptămânal leguminoase - Este recomandat să consumi în fiecare săptămână leguminoase, cum ar fi lintea, năutul, mazărea, fasolea boabe, deoarece aceste sunt foarte bogate în proteine vegetale şi fitonutrienţi.
4. Bea multă apă - Dr. Bilic recomandă un consum ridicat de apă plată, chiar şi atunci când nu simţi că îţi este sete.
5. Limitează consumul de sare şi produse sărate - Nu este recomandat să exagerezi cu anumite produse care au în conţinutul lor foarte multă sare. Printre aceste produse se numără: mezelurile, afimăturile, produsele de patiserie, brânzeturile fermentate. De asemenea, încearcă să înlocuieşti sarea cu diverse mirodenii în preparatele gătite.
6. Elimină zahărul şi înlocuieşte-l cu fructe - În locul deserturilor din comerţ pe care le iei ca gustare este de preferat să alegi fructele proaspete.
7. Limitează consumul alimentelor gata preparate din comerţ - Dr. Bilic avertizează cu privire la aceste produse care pot să conţină o cantitate exagerată de sare, zahăr sau grăsimi. Este de preferat să găteşti acasă, într-un mod cât mai simplu.
8. Consumă zilnic produse lactate slabe - Laptele proaspăt, iaurtul, brânza de vaci sunt câteva dintre opţiunile pe care le recomandă dr. Bilic ca fiind principala sursă de calciu.
9. Consumă în fiecare săptămână peşte gras - Somonul, macroul, sardinele, anşoa, heringul sunt bune surse de acizi graşi omega 3, minerale şi proteine. Încearcă să consumi două porţii de peşte în fiecare săptămână.
10. Redu consumul de alcool - Băuturile alcoolice scad cu 30% capacitatea organismului de a arde grăsimile, favorizând astfel îngrăşarea.
11. Evită alimentele nesănătoase - Prăjelile, produsele de tip fast-food, deserturile din comerţ şi chipsurile sunt câteva dintre alimentele de care trebuie să te fereşti şi să le consumi foarte rar.
12. Ţine post o zi pe săptămână - Propune-ţi ca măcar o zi pe săptămână să nu consumi produse de origine animală (lactate, ouă, carne). În locul acestora poţi să alegi un meniu diversificat de legume, fructe şi cereale integrale, scrieeva.ro.