Cea mai sângeroasă lună pentru NATO în Afganistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cea mai sângeroasă lună pentru NATO în Afganistan

Externe 25 Iunie 2010 / 00:00 387 accesări

Luna iunie a devenit cea mai sângeroasă pentru operaţiunile NATO din Afganistan, de la izbucnirea războiului din această ţară, în urmă cu nouă ani. Potrivit anunţurilor Alianţei şi comandamentelor naţionale, 76 de soldaţi internaţionali, dintre care 46 de americani, şi-au pierdut viaţa în această lună, în Afganistan. Anterior, cea mai sângeroasă lună pentru forţa multinaţională a fost iulie 2009, când au murit 75 de militari. Potrivit NATO, opt militari, printre care şi doi români, au murit miercuri. Intensificarea violenţelor afectează şi afganii. Un oficial din poliţia locală a declarat că un vehicul aparţinând unui candidat al alegerilor parlamentare a trecut, miercuri dimineaţă, peste o mină. În urma acestui incident, fratele politicianului şi-a pierdut viaţa, iar candidatul a fost rănit. Tot miercuri, şapte angajaţi ai unei firme private de securitate au murit în urma unui atac cu bombă revendicat de talibani.

Oficialii afgani au avertizat că demiterea generalului Stanley McChrystal de la conducerea trupelor internaţionale din Afganistan va submina progresele înregistrate în război şi ar putea pune în pericol operaţiunea crucială de securitate care se desfăşoară în fiefurile talibane din sudul ţării. În schimb, oficiali NATO s-au declarat convinşi că strategia militară a NATO în Afganistan nu se va modifica după ce generalul Stanley McChrystal a fost înlocuit din funcţia de şef al ISAF (Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate) în urma unor critici la adresa administraţiei Obama. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a afirmat că nu vor exista schimbări în strategia aplicată de McChrystal de combatere a insurgenţilor din Afganistan. Comentariile lui McChrystal, apărute în revista ”Rolling Stone”, specializată mai ales în domeniul muzical şi monden, au arătat divergenţele de opinie majore dintre Casa Albă, vicepreşedintele Joe Biden şi generalul McChrystal în legătură cu campania militară a aliaţilor în Afganistan, subiect sensibil care a dus deja la alegeri anticipate în Olanda şi la demisia preşedintelui german, Horst Koehler. McChrystal, care nu a negat afirmaţiile, va fi înlocuit de generalul David Petraeus, însă până la confirmarea acestuia de către Congresul american, conducerea ISAF va fi asigurată de generalul britanic Nick Parker. Marea Britanie are desfăşuraţi în Afganistan 9.500 de militari, acesta fiind al doilea mare contingent din ISAF după cel american. Ministrul german al Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, a regretat însă înlocuirea generalului Stanley McChrystal de la conducerea ISAF. ”McChrystal era un partener de mare încredere. Regret că nu voi mai lucra cu el”, a spus Guttenberg.

Scandalul legat de firma americană de securitate Blackwater continuă. CIA a contractat firma de securitate Xe, fostă Blackwater, pentru a asigura paza intereselor sale din Afganistan şi din alte zone, a anunţat o sursă din industrie citată de ”Washington Post”. Contractul CIA este în valoare de circa 100 de milioane de dolari. Alte două companii, Triple Canopy şi DynCorp International, au participat la licitaţie dar au pierdut. Dezvăluirea a intervenit la câteva zile după ce membrii unei comisii federale care anchetează contractorii din zonele de război au criticat Departamentul de Stat pentru că a acordat Xe un nou contract în valoare de 120 de milioane de dolari pentru a asigura securitatea consulatelor americane aflate în construcţie în Afganistan. Purtătorul de cuvânt al CIA, Paul Gimigliano, nu a confirmat existenţa contractului, limitându-se să precizeze că personalul Xe nu va fi implicat în operaţiuni. Blackwater a generat o polemică internaţională după ce contractori ai săi au fost implicaţi, în septembrie 2007, într-un incident armat din Bagdad, soldat cu moartea a 17 civili şi rănirea altor 24. Incidentul a tensionat relaţiile dintre Irak şi SUA. Departamentul american al Justiţiei încearcă în prezent să aducă în justiţie cinci angajaţi Blackwater, în legătură cu incidentul.



12