Cea mai severă secetă din ultimii 50 de ani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
”În sud - estul județului, să se declare zonă calamitată de efectele secetei!”

Cea mai severă secetă din ultimii 50 de ani

Eveniment 28 Iulie 2015 / 00:00 1284 accesări

Specialiștii au anunțat că 2015 este cel mai călduros an din istorie și că de-acum înainte va trebui să ne obișnuim cu veri caniculare. Şi mai grav este că și în lunile următoare vom avea parte de temperaturi extrem de ridicate, iar ploile sunt departe de România. În aceste condiţii, agricultorii privesc cu îngrijorare spre culturile distruse de caniculă, în timp ce Patriarhia cere credincioşilor să se roage pentru venirea ploilor. În județul Constanța, pe mii de hectare cultivate, seceta a făcut ravagii, iar fermierii se plâng că anul acesta nu doar că nu vor scoate profit, dar nici măcar nu vor reuși să-și acopere cheltuielile. ”Pornind de la Agigea spre Amzacea, Negru - Vodă, Arsa, Mangalia, Pecineaga, la culturile de primăvară situația e tragică, în sensul că, din cauza lipsei de precipitații din ultimele 3 luni și a temperaturilor ridicate, producțiile vor fi scăzute sau vor lipsi cu totul”, a declarat, pentru ”Telegraf”, președintele de onoare al Asociației Producătorilor Agricoli Privați de Cereale și Plante Oleaginoase, Dumitru Manole.

           

”ÎN CEI 52 DE ANI DE CÂND LUCREZ ÎN AGRICULTURĂ, NU AM MAI ÎNTÂLNIT AȘA CEVA”

Cele mai afectate culturi sunt porumbul, floarea soarelui, soia şi grâul. Potrivit lui Manole, la Constanța sunt aproximativ 187.000 de hectare semănate cu grâu, cu floarea soarelui - 120.000 ha, cu porumb - 90.000 ha, iar cu soia, o cultură nouă în acest an, - între 1.000 și 1.500 ha. ”Sud - estul județului e cel mai afectat, iar producătorii agricoli doresc ca această zonă să se declare zonă calamitată de efectele secetei devastatoare din ultimele 3 luni. În ceea ce privește celelalte zone, din nordul județului, la Medgidia, Peștera, Cobadin, Băneasa, Cogealac, au mai căzut ceva precipitații. Probabil că la culturile de primăvară agricultorii își vor putea recupera măcar cheltuielile. În cei 52 de ani de agricultură nu am întâlnit așa ceva”, s-a arătat îngrijorat Manole.

VEȘTI PROASTE... Meteorologii vin cu veşti proaste și anunţă secetă severă şi pentru primele două luni de toamnă. În septembrie, temperaturile medii lunare vor înregistra valori peste normele climatologice în sud - estul, sudul și vestul țării. Valorile termice vor fi peste mediile climatologice și în octombrie, în multe zone din țară. Vorbim despre sud - estul României și local în sudul și vestul țării, iar în restul zonelor se vor încadra în normalul perioadei. Singurul ajutor ar putea veni de la Guvern. ”Ministerul Agriculturii încă nu a declarat care va fi cuantumul plății unice pe suprafață. Totodată, s-a întârziat cu depunerile la cererea unică pe suprafață. Ar trebui ca Ministerul să propună niște măsuri. Vorbim de irigații de 25 de ani și nu facem nimic”, a adăugat Manole. Pe de altă parte, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, zilele trecute, că Guvernul este preocupat de situația zonelor agricole afectate de secetă, analizând posibilitatea unor intervenții financiare, în funcție de dimensiunea pagubelor.



12