Cea mai veche moschee din România se află la Mangalia! Cine a reconstruit-o

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Aproape 500 de ani!

Cea mai veche moschee din România se află la Mangalia! Cine a reconstruit-o

Cultură 26 August 2018 / 16:59 2936 accesări
Sursa foto: wikipedia.ro

Sursa foto: wikipedia.ro

Dobrogea mustește de istorie și cultură, dar puțini sunt cei care o și gustă. Un lăcaș de cult din Mangalia, aparținând comunității musulmane, respiră o istorie de aproape 500 de ani. Moscheea EsmaHan Sultan a fost construită în anul 1575, în memoria unuia dintre cei mai importanţi conducători ai Imperiului Otoman din acea perioadă - sultanul Selim al II-lea (1566-1574), de către fiica acestuia - Esma-Han, care era soția lui Sokollu Mehmed Pașa, vizirul tatălui său. Potrivit datelor, geamia este înconjurată de un cimitir musulman, la fel de valoros prin vechimea sa, atât din punct de vedere cultural, cât și spiritual, ce conține morminte vechi de peste 300 de ani.

La construcția moscheii s-a folosit piatră luată din zidurile cetății Callatis. Fântâna rituală, aflată în curtea geamiei, a fost construită cu piatră provenită dintr-un vechi mormânt roman. După 1989 moscheea a fost reamenajată cu ajutorul Primăriei Municipiului Mangalia. În perioada comunistă instituția de cult fusese năpădită de buruieni, iar cimitirul nu mai era delimitat de niciun fel de gard. La câțiva ani după Revoluție, mormintele turcești, vechi de peste 300 de ani, precum și moscheea propriu-zisă, au fost recondiționate, iar curtea a fost împrejmuită cu un gard înalt. În anul 2008 au avut loc lucrări de refacere din temelii a moscheii. Acoperișul a fost decopertat spre a fi înlocuit cu unul nou. În interior s-a refăcut tencuiala, iar minaretul, care era foarte înclinat, a fost adus la starea inițială. S-a refăcut și fântâna din curte, ce fusese astupată în 1959, iar apa va fi folosită din nou pentru ritualul spălării morților.

Lăcașul de cult este un monument de arhitectură în stil maur, având un stil aparte faţă de construcţiile de cult turceşti din Dobrogea. În anul 2008, au avut loc lucrări de refacere din temelii a moscheii. Prețul lucrărilor a fost de peste un milion de euro, sumă suportată în întregime de Capa Tunc, fost bancher și proprietar al unui mall din București, care a decedat anul trecut.

În semn de recunoștință pentru gestul fostului om de afaceri, comunitatea turco-tătară din Mangalia i-a adus un omagiu, sărbătorind un deceniu de la reconstrucția lăcașului de cult. Pentru a serba 10 ani de la reabilitarea clădirii, Primăria Municipiului Mangalia a organizat, duminică, 26 august, un spectacol aniversar dedicat comunitătii musulmane. Toți cei interesați de istoria celui mai vechi lăcaș de cult musulman din România au participat la deschiderea evenimentului din incinta moscheii. Oficialități locale și naționale, precum și reprezentanți ai comunității musulmane au susținut alocuțiuni de evocare a trecutului acestui monumentul istoric din sudul județul Constanța. Mai mult, a fost oficiată o slujbă de pomenire în memoria ctitorilor geamiei și a etnicilor musulmani trecuți în neființă de-a lungul timpului.



12