Cea mai veche reţetă de mici, dezvăluită într-o scrisoare din 1920

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cea mai veche reţetă de mici, dezvăluită într-o scrisoare din 1920

Culinar 30 Ianuarie 2017 / 23:12 3180 accesări

Gustarea preferată a românilor de 1 Mai sau de orice altă sărbătoare petrecută în aer liber iese savuroasă doar dacă se respectă cu sfinţenie anumite secrete, după cum dezvăluie maestrul gastronom Marian Diţu, de la “Caru’ cu Bere”, într-o scrisoare din 16 iunie 1920. “Se ia cărniţă de vacă de la gât, fără a se îndepărta grăsimea şi se dă de două ori prin maşină, pentru a se mărunţi cât mai bine şi cât mai uniform. Dacă va fi carnea prea slabă, se va adăuga ceva seu de vacă sau, din lipsa acestuia, chiar de oaie, ca la 100 până la 150 g pe fiecare kilogram cântărit de carne. Nu se va lua în nici un caz slăninuţă, costiţă sau carne de porc, care nu fac decât să strice gustul şi să ia din minunata savoare a mititeilor”.

Pentru gust, se adaugă zeamă de oase de vacă, fierte bine. Carnea se frământă într-un vas timp de o oră, adăugând bicarbonatul, care se stinge cu zeama de lămâie. Jumătate din zeama de oase şi toate celelalte condimente, în afară de usturoi, se adaugă treptat. Amestecul se acoperă şi se dă la congelator 24 de ore, apoi se scoate şi se mai frământă o dată cu restul de zeamă de oase.

Se face un mujdei care se adaugă la compoziţie şi se mai frământă o dată. Amestecul se pune la congelator până a doua zi şi se scoate cu trei ore înainte de prăjirea mititeilor.

Reţeta mititeilor:

Condimente pentru fiecare kilogram de carne: 8 g piper, 12 g cimbru, 4 g enibahar pisat, 2 g coriandru pisat, 2 g chimion pisat, un gram de anis (anason) stelat pisat, 8 g bicarbonat de sodiu, o linguriţă de zeamă de lămâie, o lingură de untdelemn, o căpăţână de usturoi.



12