Echipa de cercetători din cadrul University College din Londra a demonstrat că ceaiul negru ajută la diminuarea nivelului de cortizol, hormon al stresului, din sînge. La studiu, coordonat de profesorul Andrew Steptoe, au participat 75 de bărbaţi tineri care obişnuiau să bea ceai în mod regulat. Aceştia au fost împărţiţi în două grupuri şi au fost monitorizaţi timp de şase săptămîni.
Voluntarii au renunţat la consumul de ceai, cafea şi băuturi cu cofeină. Bărbaţii din primul grup au consumat o băutură cu aromă fructată ce conţinea toate ingredientele active ale ceaiului negru. Al doilea grup a consumat un placebo, cu gust identic primei băuturi, dar din care se eliminaseră toate componentele active ale ceaiului negru. La ambele băuturi s-au mascat mirosul şi gustul specifice ceaiului negru, pentru a elimina factorii care ar fi putut să producă anumite confuzii voluntarilor, precum efectul reconfortant dat de consumul unei ceşti de ceai. Toţi voluntarii au fost supuşi unor situaţii stresante, în timp ce le-au fost monitorizate nivelul de cortizol, tensiunea arterială şi trombocitele şi s-a luat în considerare şi autoevaluarea nivelului de stres. La 50 de minute de la supunerea la o situaţie stresantă, nivelul de cortizol a scăzut cu 47% în cazul voluntarilor care au consumat băutura cu ceai negru faţă de 27% în cazul voluntarilor care au consumat un placebo. Primul grup a manifestat şi un nivel mai mare de relaxare în perioada de recuperare de după situaţia stresantă.
Nu este clar care sînt componentele din ceai care ajută la combaterea stresului. Ceaiul negru este o băutură complexă ce conţine ingrediente precum catechine, polifenoli, flavonoizi şi aminoacizi, care influenţează neurotransmiţătorii din creier.