Ceaiul şi cafeaua, arme împotriva atacului cerebral

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ceaiul şi cafeaua, arme împotriva atacului cerebral

Monden 10 Iunie 2013 / 00:00 434 accesări

Ceaiul şi cafeaua protejează într-o oarecare măsură împotriva atacului vascular cerebral (AVC), combinaţia celor două fiind chiar mai bună. Concluzia a apărut după un studiu desfăşurat de-a lungul a 13 ani, pe 83.000 adulţi japonezi. O mare cantitate de informaţii despre băuturile consumate în mod obişnuit, fumat, activitate fizică, regim alimentar, indicele de masă corporală (IMC) au fost analizate de o echipă de la Centrul Naţional de Medicină Cerebrală şi Cardiovasculară din Osaka. Datele au fost confruntate cu cazuri de AVC. La modul general, arată autorii, cu cât consumul de ceai sau cafea este mai mare, cu atât riscurile de AVC sunt mai mici. La una sau două ceşti de cafea pe zi, riscul scade cu 20%. Acelaşi lucru se întâmplă la un consum de două-trei ceşti de ceai verde pe zi. Cine bea cel puţin o ceaşcă de cafea şi două ceşti de ceai zilnic prezintă un risc mai mic cu 34% să facă un AVC. Mecanismele acestui efect protector nu sunt pe deplin stabilite. În orice caz, sunt implicate catehinele din ceaiul verde, cu proprietăţile lor antioxidante şi antiinflamatoare şi anumiţi compuşi ai cafelei, cum ar fi acidul clorogenic, tot cu acţiune antioxidantă.

Taguri articol


12