Consumul zilnic de ceai verde poate contribui la prevenirea bolilor de inimă, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii greci, publicat în “European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation”. Rezultatele studiului arată că ceaiul verde contribuie la fluidizarea sîngelui şi permite arterelor să se relaxeze, a declarat Charalambos Vlachopoulus, specialist cardiolog la Şcoala Medicală din Atena, unul dintre autorii studiului. Studii precedente au indicat că ceaiul negru este, de asemenea, benefic sănătăţii cardiovasculare. Specialiştii greci care au realizat studiul au declarat că ceaiul verde este mai eficient decît cel negru, întrucît conţine un nivel mai mare de compuşi benefici, numiţi flavonoizi. În timpul procesului de oxidare prin care trece ceaiul negru, o parte dintre flavonoizi sînt distruşi. Flavonoizii se mai găsesc în cacao, roşii şi struguri.
“Cîteva ceşti pe zi ar fi, probabil, o doză bună pentru oameni”, a declarat Vlachopoulos. Cercetătorii au realizat studiul pe 14 persoane, cărora le-au oferit ceai verde, cofeină diluată sau apă fierbinte în trei ocazii diferite. Specialiştii au măsurat funcţionarea celulelor endoteliale ale sistemului circulator al participanţilor la studiu şi au remarcat că ceaiul verde ajută arterele să se relaxeze şi fluidizează sîngele. “Ceea ce este important este faptul că aceste efecte sînt chiar rapide, în 30 de minute se pot vedea rezultatele”, a declarat Vlachopoulos, adăugînd că în urma controalelor făcute după 30, 90 şi 120 de minute de la consumul de ceai verde, s-au constatat imediat beneficiile.
Bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial. Sînt provocate de depuneri de grăsime care îngroaşă şi blochează arterele, de hipertensiune arterială sau de alţi factori. În vreme ce cercetătorii au avut în vedere doar impactul pe termen scurt al consumului de ceai verde, Vlachopoulos a precizat că studiile încă nepublicate ale echipei sale arată că efectele sînt de durată.