Ce și cât mâncăm pentru a nu ajunge la spital. Medicii ne dau soluții clare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cuvântul de ordine: moderaţie!

Ce și cât mâncăm pentru a nu ajunge la spital. Medicii ne dau soluții clare

Eveniment 11 Aprilie 2015 / 00:00 1555 accesări

De Sărbători, cei mai mulți români obișnuiesc să gătească fel și fel de bunătăți, de la preparate din carne și până la dulciuri, prăjituri cu multă cremă, torturi. Unii, chiar dacă sunt bolnavi și știu că trebuie să respecte cu strictețe un anume regim alimentar, lasă la o parte sfaturile doctorilor și mănâncă din toate produsele. Alții, pentru a putea consuma băuturi alcoolice, renunță să mai ia tratamentele. Toate aceste decizii nu fac altceva decât să-i ducă la spital, cu mari complicații ale bolilor deja existente. Astfel, în această perioadă a Sărbătorilor Pascale, specialiştii în sănătate publică din Ministerul Sănătății (MS) fac o serie de recomandări privind consumul de alimente și conduita zilnică. Ei recomandă ca trecerea de la alimentaţia de post la cea obişnuită să se facă treptat. ”Consumul de alimente tradiţionale pe bază de miel trebuie să fie moderat, mai ales pentru persoanele care au ţinut post. Reluarea unei alimentaţii bogate în grăsimi, produse din carne tocată sau prăjeli poate cauza de cele mai multe ori probleme digestive. Această alimentaţie trebuie evitată, pe cât posibil, şi de persoanele care suferă de afecţiuni digestive, respectiv gastrită sau ulcer, afecţiuni hepatice sau pancreatice”, se arată într-o informare a MS. Recomandările medicilor se îndreaptă, în special, către persoanele cu diferite afecțiuni. Astfel, bolnavii care suferă de diabet nu trebuie să întrerupă tratamentul indicat, iar printre alimentele pe care ar trebui să le ocolească cei care au probleme cu inima se numără cele bogate în grăsimi și sare. ”Alimentaţia trebuie să fie diversificată şi să cuprindă, în principal, cereale, legume, fructe şi produse lactate. Nu în ultimul rând trebuie să fie evitat consumul excesiv de alcool şi a exceselor alimentare”, potrivit MS. De asemenea, medicii îndeamnă la implicarea în activității fizice pentru menținerea unei stării de sănătate corespunzătoare.

CÂT MÂNCĂM La masa de Paşte trebuie să se mănânce cantităţi mici din fiecare aliment, cel mult două ouă, friptura de miel cu legume verzi, nu cu paste făinoase sau cartofi, care îngreunează digestia, iar la desert, doar o felie de pască sau cozonac, spune dr. Olivia Georgescu, de la Spitalul ”Elias”. Dr. Georgescu spune că pentru o persoană sănătoasă este indicat să mănânce cantități mici din fiecare aliment. Astfel, ar trebui consumate cel mult două ouă vopsite pe zi, în condiţiile în care și celelalte preparate de Paşte, precum drobul, pasca și cozonacul, au în compoziție ouă. Friptura de miel trebuie asezonată cu legume verzi, cum sunt spanacul, ștevia, salata şi brocoli, nu cu paste făinoase, orez sau cartofi, care îngreunează digestia. Drobul ar trebui să conțină cel mult două-treimi de organe și cel puțin o treime legume verzi, a precizat medicul specialist. De asemenea, la desert ar trebui să se mănânce o felie de pască sau de cozonac, pentru că acestea vin în completarea celorlalte mâncăruri. Vinul roșu băut la masa de Paşte nu ar trebui să depășească 125 de mililitri în cazul femeilor și 250 de mililitri în cazul bărbaților, în condiţiile în care asocierea dintre o masa copioasă și abuzul de alcool crește alarmant riscul de pancreatită acută, a spus medicul.

În cazul în care aveți probleme de sănătate, trebuie să știți că la nivelul județului nostru este asigurată asistența medicală în regim de urgență, programul tuturor unităților și numerele de telefon putând fi găsite în pagina de sănătate.



12