Un studiu realizat de o echipă de cercetători niponi susţine că nesuferitele ceasuri deşteptătoare afectează sănătatea, fiind responsabile de o serie de afecţiuni ale inimii sau ale sistemului circulator dar şi de creşterea nivelului de stres! Nu este nevoie să fii doctor pentru a-ţi da seama că sunetul strident şi brusc al ceasului deşteptător poate afecta inima, dar o echipă de cercetători japonezi a ţinut să demonstreze ştiinţific că acest lucru este adevărat.
O sută de voluntari care au fost forţaţi să se trezească brusc au manifestat o creştere mai mare a tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac faţă de cei care au fost lăsaţi să se trezească singuri. Din cauza modificărilor subtile suferite în timpul somnului, organismul este vulnerabil în primele ore ale dimineţii iar soneria unui ceas deşteptător poate exacerba această slăbiciune. În ultima parte a nopţii, fiziologia generală a organismului este neregulată, au loc fluctuaţii mari de tensiune arterială, de ritm cardiac şi de respiraţie. Din cauză că organismul este relativ liniştit în timpul somnului, sîngele se îngroaşă şi există riscul de formare a cheagurilor de sînge. De fapt, chiar actul de trezire poate pune probleme, cînd sîngele începe să circule iar tensiunea arterială creşte.
Ceasurile deşteptătoare pot ridica şi nivelul general de stres. Sunetul brusc antrenează răspunsul organismului, crescînd nivelul de adrenalină. Dacă această stare de stres persistă luni la rînd, se poate transforma în stres cronic. Stresul provoacă apariţia hipertensiunii arteriale, tulburări de somn şi depresie. Dacă o persoană este trezită în timp ce doarme profund, abilitatea de a gîndi clar este puternic afectată, încît aceasta are o senzaţie similară mahmurelii. În aceste condiţii sînt afectate memoria pe termen scurt, abilităţile cognitive şi chiar abilităţile de a număra. Voluntarii care au participat la studiu au reuşit să-şi utilizeze doar 65% din capacităţile cognitive în momentul în care au fost treziţi din somn profund.