România a primit, marți, un ultimatum din partea Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO). În numai șase luni, țara noastră trebuie să prezinte un calendar precis pentru rezolvarea situației din penitenciare. CEDO a constatat că situația din închisorile din România contravine Convenției Europene pentru Drepturile Omului. Conform deciziilor CEDO, România va trebui să plătească despăgubiri morale şi cheltuieli de judecată, după ce instanţa europeană a fost sesizată de patru reclamanți în legătură cu condiţiile din închisori. Cei patru au denunțat condițiile de detenție din mai multe penitenciare, reclamând în special suprapopularea, lipsa luminii naturale, plimbarea zilnică scurtă și lipsa activităților recreative sau condițiile inadecvate de salubrizare. CEDO nu este singura instituție care ne-a avertizat că România are o problemă cu închisorile. Raportul anual privind Drepturile Omului al Departamentului american de Stat notează că, în țara noastră, condițiile de trai din închisori sunt aspre și nu întrunesc standardele internaționale. Potrivit cifrelor oficiale, în iulie 2016, în puşcăriile din România erau deţinute 28.278 de persoane, deşi închisorile aveau spaţiul necesar pentru numai 18.826 dintre acestea. Amintim că, anul trecut, au izbucnit proteste în mai multe penitenciare din țară, inclusiv la Poarta Albă, faţă de condiţiile aspre de trai. Protestatarii au făcut greva foamei, au ars saltele şi au aruncat sticle în gardieni. Potrivit rapoartelor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în primele opt luni ale anului 2016, 58 de persoane au murit în închisorile româneşti, trei dintre acestea sinucigându-se, iar restul - din cauza unor boli şi afecţiuni.
DE CÂTE PENITENCIARE ARE NEVOIE ROMÂNIA
Ultimatumul dat de CEDO României a fost comentat și de mai-marii Justiției românești. Cristina Tarcea, preşedintele Instanţei Supreme, s-a declarat sceptică în ceea ce priveşte rezolvarea finală a problemelor din penitenciarele româneşti, precizând că în șase luni se poate face un plan de măsuri, dar nu se poate rezolva ce nu s-a rezolvat în 20 de ani. La rândul său, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus că CEDO nu a aplicat nicio sancţiune pecuniară pentru problemele semnalate din închisori, dar obligă statul român să implementeze măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie. De asemenea, directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor, Marius Vulpe, a spus că legea grațierii sau arestul la domiciliu nu vor rezolva problema supraaglomerării din închisori, singura soluție fiind construcția de noi penitenciare. Vulpe a punctat că un penitenciar de 1.000 de locuri, modern, ar costa 140 de milioane de euro, fiind nevoie de opt astfel de penitenciare pentru a eluda presiunea deciziei CEDO.
CIOLOȘ AR FI REFUZAT BANI DE LA UE PENTRU CONSTRUIREA DE ÎNCHISORI
Dacă nu realizează un plan serios pentru rezolvarea situației din închisori, România riscă sancțiuni de 80 de milioane de euro. Despre asta a tot vorbit, anul trecut, inclusiv fostul ministru tehnocrat al Justiției, Raluca Prună. Ea a recunoscut faptul că a mințit la CEDO că dispune de un buget de aproape un miliard de euro pentru şapte penitenciare, deşi, în, realitate Guvernul nu avea această sumă în buget. La mai bine de jumătate de an de atunci, premierul Sorin Grindeanu a spus că Guvernului condus de Dacian Cioloş i s-a oferit, de către Comisia Europeană, posibilitatea de a accesa fonduri structurale pentru îmbunătăţirea situaţiei penitenciarelor, însă această propunere a fost refuzată de către români.