Rusia nu a investigat corespunzător cine s-a aflat în spatele asasinării în 2006 a jurnalistei Anna Politkovskaia, a stabilit vineri Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), potrivit dpa, preluată de agerpres. Rusia a condamnat un grup de bărbaţi care au pus în aplicare asasinatul asupra acestei cunoscute şi apreciate jurnaliste de investigaţii, însă judecătorii CEDO nu au fost mulţumiţi de această condamnare, deoarece cazul are rădăcini mult mai adânci şi ar putea scoate la iveală multe alte lucruri neplăcute.
CEDO a precizat însă că autorităţile ruse ar fi trebuie să ancheteze acuzaţiile familiei Annei Politkovskaia conform cărora oficiali din cadrul serviciului secret al Rusiei, FSB, sau din cadrul administraţiei autonome cecene sunt vinovaţi că au comandat această crimă. Anna Politkovskaia, critică faţă de politicile preşedintelui Vladimir Putin, scria despre abuzurile asupra drepturilor omului în Cecenia la momentul uciderii sale. CEDO a precizat că ancheta asupra celor care au comandat crima s-a concentrat asupra unui singur posibil suspect, un om de afaceri rus din Marea Britanie, decedat între timp.
Rusia nu a explicat de ce investigaţia s-a concentrat doar pe această pistă, a adăugat CEDO. Conform deciziei CEDO, din moment ce asasinatul a vizat o jurnalistă de investigaţie, autorităţile ar fi trebuit să caute orice legături între crimă şi activitatea victimei. CEDO a stabilit că mama, sora şi cei trei copii ai jurnalistei, care au făcut plângerea, trebuie să primească daune în valoare de 20.000 de euro de la statul rus.
Decizia CEDO a fost stabilită cu cinci voturi la două. Cele două voturi împotrivă au fost date de un judecător rus şi de unul slovac. Un tribunal din Rusia a condamnat în 2014 cinci bărbaţi pentru asasinarea jurnalistei, însă motivul crimei nu a fost niciodată stabilit, iar cei care au stat în spatele asasinatului rămân necunoscuţi.