Ce-i aşteaptă pe viitorii rezidenţi?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Altă sesiune a concursului Rezidenţiat 2013 Alte speranţe

Ce-i aşteaptă pe viitorii rezidenţi?

Eveniment 18 Noiembrie 2013 / 00:00 543 accesări

Ieri a avut loc o nouă sesiune a concursului de Rezidenţiat. Potrivit Ministerului Sănătăţii (MS), s-au înscris 5.102 tineri absolvenţi, care au concurat pe 3.879 locuri şi posturi. Cei mai mulţi medici tineri, 3.857, s-au înscris pentru locurile şi posturile scoase la concurs în domeniul medicină, un număr de 964 au optat pentru locurile şi posturile din domeniul medicină dentară, iar restul de 281 au susţinut concursul pentru domeniul farmacie.

La fel ca şi în anii anteriori, concursul s-a desfăşurat, descentralizat, în şase centre universitare din ţară: Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Tg. Mureş, Timişoara şi Craiova, pentru toate domeniile, respectiv medicină, medicină dentară şi farmacie, pe baza tematicilor anunţate. Candidaţii au fost prezenţi în săli de la ora 8.30, iar concursul s-a desfăşurat sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de patru ore. Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu.

CORECTAREA LUCRĂRILOR S-A FĂCUT ÎN PREZENŢA CANDIDAŢILOR. EVENTUALELE CONTESTAŢII PRIVIND RĂSPUNSURILE CORECTE VOR PUTEA FI DEPUSE ÎN 24 DE ORE. CANDIDAŢII CARE VOR CÂŞTIGA UN LOC ÎN URMA CONCURSULUI NU VOR AVEA POST ASIGURAT LA SFÂRŞITUL REZIDENŢIATULUI.

PESIMIŞTI SAU OPTIMIŞTI? Au învăţat pe rupte şase ani, s-au pregătit

intens pentru cel mai important concurs din viaţa lor: Rezidenţiatul. Intraţi în sistem, ce-i aşteaptă pe viitorii rezidenţi? O leafă de puţin peste 200 de euro, spitale cu dotări precare, pacienţi care nu-i respectă… Asta au tot auzit tinerii medici. Chiar şi aşa, şi-au dorit şi îşi doresc să meargă până “la capăt”. Unii vor să lupte cu sistemul sanitar grav bolnav şi aleg să profeseze în ţară, alţii şi-au plănuit să plece în spitalele din străinătate încă din primii ani de rezidenţiat. O recunoaşte chiar prorectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) “Carol Davila” Bucureşti, Ruxandra Ionescu. Ea a declarat ieri, după începerea concursului, că mulţi dintre viitorii medici aleg să plece în străinătate, unii chiar din timpul rezidenţiatului, pentru salarii mult mai mari. Ea a spus că statul român alocă în medie 30.000 de euro pentru studiile de licenţă şi de rezidenţiat ale fiecărui tânăr de la medicină. Prorectorul a precizat că salariile foarte mici sunt principalul motiv pentru care viitorii medici aleg să profeseze în altă parte, un rezident putând primi în alte state până la 2.000 de euro lunar.

PROMISIUNI Pe lista revendicărilor reprezentanţilor Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate - coaliţie care a promis că va continua acţiunile de protest până la rezolvarea tuturor doleanţelor - se află şi cea referitoare la creşterea salariilor rezidenţilor. Premierul Victor Ponta a reacţionat şi a anunţat, recent, că medicii vor primi, pe întreaga perioadă de rezidenţiat, un tip de bursă specială lunară, în cuantum de aproximativ 150 euro. “Dacă am mări salariul, am intra în acel sistem cu taxele pe care le plătesc şi, atunci, a fost o idee şi ministrul Sănătăţii şi ministrul Bugetului au spus “nu umblăm la salariu, dar dăm noi rezidenţilor, pe tot parcursul rezidenţiatului, un fel de bursă specială“ - acum sper să reuşim în jur de 150 de euro lunar, ceea ce înseamnă aproape venitul pe care-l au în acest moment rezidenţii - pe toată durata rezidenţiatului”, a spus Ponta, zilele trecute. La rândul său, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a spus că bursa va fi plătită de la bugetul de stat.

Punctajul minim de promovare se calculează la nivelul fiecărui centru universitar în care se organizează concursul. Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, pe fiecare centru universitar, în limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu în centrul universitar respectiv, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu.



12