Cei mai buni matematicieni, la Concursul „Tomis”!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sute de copii pasionaţi de matematică. Nu i-au încurcat socotelile

Cei mai buni matematicieni, la Concursul „Tomis”!

Social 12 Mai 2014 / 00:00 1526 accesări

Pentru un copil, fiecare participare la un concurs educativ îi dă posibilitatea să devină mai bun într-o materie pe care o îndrăgeşte. Aşa se întâmplă şi cu matematica. Când ai descoperit-o, parcă nu-ţi mai vine să-i dai drumul. Aşa spun şi micii pasionaţi de această disciplină. Ei participă la toate concursurile de matematică şi îşi doresc să afle cât mai multe dintre secretele ei. Asta îşi doreşte şi Alexandru, elev în clasa a V-a la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, care a participat sâmbătă, 10 mai, la Concursul „Tomis”, aflat la etapa judeţeană, ce s-a desfăşurat la Liceul Teoretic „Decebal” în Constanţa. Competiţia a strâns 470 de elevi din ciclul gimnazial de la şcolile din municipiu, dar şi de la unităţi de învăţământ din Mangalia, Cernavodă, Medgidia şi Năvodari. Inspectorul şcolar de matematică din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, prof. Daniela Bălănescu, a declarat că „Tomis” este la a doua ediţie şi reprezintă un proiect judeţean iniţiat, anul trecut, de Consiliul Consultativ de Matematică şi cu susţinerea Societăţii de Ştiinţe Matematice, filiala Constanţa, şi a ISJ. „Etapa locală la „Tomis” a avut loc în 7 decembrie 2013 şi, atunci, peste 1.800 de elevi au fost prezenţi. Fiind un proiect judeţean, încercăm să îl plasăm printre concursurile Ministerului Educaţiei Naţionale, pentru că acelea au prioritate. De aceea a fost şi diferenţa între etapa locală şi judeţeană la „Tomis”. Aşa cum procedăm şi cu „RuralMath”, tot un concurs judeţean, dar destinat elevilor din mediul rural. În 17 mai va fi etapa judeţeană la „RuralMath” ce se va desfăşura la Liceul Tehnologic „N. Dumitrescu“ din Cumpăna”, a declarat prof. Bălănescu, adăugând că la „Tomis” subiectele de tip grilă au avut grad de dificultate ridicat, fiind şi etapă judeţeană.

FĂRĂ FEEDBACK LA CONCURSURILE CU PLATĂ „Tomis” şi „RuralMath” sunt două concursuri judeţene care au apărut din dorinţa inspectorilor şcolari de a le da elevilor posibilitatea de a-şi dovedi adevăratul potenţial. Prof. Bălănescu a amintit de concursurile cu taxă care provocau nemulţumiri în rândul părinţilor, nevoiţi să dea bani pentru ca elevii să participe, şi care nici nu ofereau un feedback bun deoarece participarea devenise asemeni unei lucrări de control. Elevii ştiau că toţi primesc diplome. „Aceste diplome şi rezultate nu erau relevante pentru nivelul lor. Rezultatele nu erau pe punctaje, ci fiecare centru de concurs îşi stabilea propriile premii. Concursul „Tomis” este o ocazie pentru părinţi să-şi dea seama de adevăratul nivel al copiilor lor”, a spus inspectorul şcolar.

Matematica, o... cunoscută!

Potrivit prof. Bălănescu, rezultatele competiţiei au fost publicate sâmbătă, 10 mai, la unităţile de învăţământ unde s-a susţinut concursul, precum şi pe site-ul ISJ (www.isjcta.ro), la secţiunea „Concursuri şi olimpiade şcolare“. Primii trei elevi de la fiecare nivel de învăţământ care vor obţine cele mai bune rezultate vor fi răsplătiţi cu premiile I, II şi III. Înainte de eventualele contestaţii, programate astăzi, între orele 10.00 şi 14.00, la secretariatul Liceului Teoretic „Decebal”, pe primul loc la fiecare clasă erau: la clasa a V-a - Alexandru Gîrban, de la Şcoala Gimnazială „Spectrum”, care a obţinut punctaj maxim, 100 de puncte; la clasa a VI-a - Alexandru Constantin V. Stoica, de la Liceul Teoretic „Ovidius”, a obţinut 100 de puncte; la clasa a VII-a - Mircea Timpuriu, de la Şcoala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Ţiţeica”, a obţinut 85 de puncte, iar la clasa a VIII-a - Radu Cristian Zevri, de la Şcoala Gimnazială „Spectrum”, a obţinut punctaj maxim.

Alte competiţii şcolare

Tot în weekend, la Şcoala Gimnazială nr. 29 „Mihai Viteazul” din Constanţa s-a desfăşurat concursul de geografie „Descoperă România”, etapa locală, la care au participat 49 de elevi de clasa a IV-a, calificaţi la etapa pe şcoală. Rezultatele au fost publicate la unitatea de învăţământ, precum şi pe site-ul ISJ (www.isjcta.ro), la secţiunea „Concursuri şi olimpiade şcolare“. Eventualele contestaţii la concursul de geografie „Descoperă România” se vor depune astăzi, între orele 8.30 şi 12.30, la secretariatul Şcolii Gimnaziale nr. 29 „Mihai Viteazul” din Constanţa. Sâmbătă, 10 mai, şi Şcoala Gimnazială nr. 38 „Dimitrie Cantemir” Constanţa a găzduit cea de-a doua ediţie a Concursului de matematică „38++”, la care au participat 380 de elevi ai claselor I-IV din 11 şcoli din Constanţa. Rezultatele sunt afişate astăzi, la ora 12.00, la sediul şcolii, iar eventualele contestaţii se vor depune începând cu ora 13.00.



12