Cei mai buni medici părăsesc România!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cine oprește exodul?

Cei mai buni medici părăsesc România!

Eveniment 27 Iunie 2015 / 00:00 4564 accesări

Facultățile de medicină din România pregătesc mii de tineri viitori medici, mulți dintre ei cu rezultate excepționale. Marile centre universitare din țară, printre care și cel constănțean, se bat în clasamentul celor mai bune rezultate de promovabilitate la Concursul național de rezidențiat, însă, atunci când vine vorba de profesat, tinerii spun „pas“ României și se îndreaptă spre țările care îi respectă și le oferă o răsplată financiară pe măsură. Degeaba statul nostru cheltuiește sume uriașe cu tinerii studenți. Ei sunt pregătiți, de fapt, să acorde ajutor pacienților din alte țări, în vreme ce spitalele noastre se văd nevoite să își închidă unele secții, în lipsa doctorilor, un exemplu în acest sens fiind Maternitatea Spitalului Municipal din Medgidia.

Facultatea de Medicină (FM) a Universității ”Ovidius” din Constanța a scos o nouă generație de doctori: 170 români și alți 93 străini. Din păcate, potrivit decanului facultății, conf. dr. Dan Iliescu, ”cei mai mulți au planuri de plecat”. ”Și problema este că cei care doresc să plece sunt și cei mai buni, cu rezultate extraordinare. Noi încercăm să-i ținem, trebuie să încercăm să facem asta. Le-am făcut o promisiune, le spunem că dacă termină facultatea nu trebuie neapărat să se rupă de acest mediu de învățământ. Pot să urmeze cursurile de masterat, doctorat, pot să devină cadre didactice, facultatea are posturi vacante”, a precizat, vineri, la întâlnirea studenților mediciniști, decanul FM. Tinerii pleacă să lucreze prin mai toată Europa. ”Franța asimilează în continuare mulți absolvenți mediciniști, dar și țările nordice. Nu există o statistică. Mulți pleacă la nivel prospectiv, inițial, spun că se duc să vadă cum e. Dintre ei, mulți nu se mai întorc”, a spus decanul. Tinerii intră în contact cu spitalele din afară încă de pe băncile facultății. Cei cu rezultate deosebite beneficiază de bursele Erasmus. Conf. dr. Iliescu a declarat că este primul an, după foarte mult timp, când a existat o competiție serioasă în acest sens. Zeci de tineri au plecat să învețe, pentru o perioadă limitată, în facultăți/spitale din străinătate.

POTRIVIT COLEGIULUI MEDICILOR, ANUAL INTRĂ ÎN SISTEM 3.000 DE MEDICI ŞI IES APROXIMATIV 3.500 (PRIN MIGRAŢIE, PENSIONARE ŞI DECES).

ȘI STUDENȚII STRĂINI PLEACĂ DIN ROMÂNIA Studenții străini care aleg să profeseze la Constanța sunt veniți din toată lumea. ”A fost pondere mare pe țările non-UE și, la redemararea programului, ne-am bazat mult pe India, Pakistan. După intrarea în UE, ponderea a început să se balanseze în partea cealaltă. Acum sunt aproape egale. De vreo doi ani suntem foarte solicitați de țările din Orientul Mijlociu, Israel, țări arabe. De exemplu, în anul I sunt o treime studenți cu cetățenie israeliană”, a explicat decanul. Tinerii străini aleg să învețe în România și pentru că taxele sunt mai mici, dar și pentru că învățământul este de calitate. Și o spun chiar ei. Dovada? Își aduc și rudele și prietenii să studieze medicina în România. ”Cea mai bună reclamă sunt absolvenții. Este un argument puternic, avem o școală puternică. Din păcate, cei mai mulți pleacă acasă la ei”, a spus decanul. În prezent sunt 125 de locuri pentru dizivia de predare în limba engleză, 85 pentru cetățeni non-UE și 40 pentru cetățeni UE. ”La divizia de predare în limba română sunt 250 de locuri, din care inițial au fost 25 pentru studenți străini, dar care învață în limba română și, de comun acord cu Ministerul Educației, ni s-au aprobat încă 25 de locuri. Avem aprobarea în scris. Mizăm pe 50 de locuri pentru cetățenii străini”, adaugă decanul.

România a oferit străinătății, în ultimii zece ani, medici și cadre medicale în valoare de 600 de milioane de euro, declara la finele anului trecut, în cadrul unei dezbateri, vicepreședintele Comisiei de Sănătate a Senatului, prof. univ. dr. Florian Popa.

Președintele ASMTMC, Alex Georgescu, a trecut în revistă câteva dintre acțiunile desfășurate în anul universitar 2014 - 2015. ”În primul rând ne-am implicat în organizarea unui congres de mare anvergură: Congresul Național de Ortopedie. Întrucât am făcut față cu brio la acest eveniment, profesionalismul nostru a făcut ca după 2 săptămâni de la primul congres să avem parte de ceva la fel de frumos, și anume Congresul Național de Radiologie și Imagistică”, a spus tânărul medicinist. Totodată, ASMTMC elaborează proiecte medicale, de cercetare, de caritate și de team-building al studenților de la medicină. ”Am ținut cont întodeauna de prevenție și promovăm prevenția: Cursurile de prim ajutor specializat - BASIC LIFE SUPPORT este un proiect de succes și ne-am bucurat că anul acesta a fost realizat în 5 ediții 2014 - 2015 (3 dintre ele pentru studenții români, 2 pentru studenții străini și unul în colaborare cu Uniunea Democrată a Turco-Tatarilor din Constanța)”, completează Alex Georgescu. Tot pe partea medicală și de workshop s-a ținut cont, adaugă el, de necesitatea studenților de a face un examen obiectiv unei persoane perfect sănătoase și de a face proiecțiile organelor pe manechine în proiectul “Repere Anatomice în Clinică”, desfășurat în acest an universitar în 2 ediții. Și proiectele au continuat. Nu în ultimul rând, tinerii s-au implicat și în organizarea de campanii umanitare. Totodată, ei vor organiza și în această vacanță o serie de acțiuni. ”Ne-am gândit ca anul acesta să organizăm pentru prima dată un Curs de prim ajutor în caz de înec. Este o încercare care va aduce și o simulare a unui caz de înec. La acest proiect vom colabora cu echipa de la Salvamar și cu echipa celor de la prim ajutor de pe plajă. Vom încerca să refacem scena acestui accident care se poate întâmpla la orice pas”, a explicat Alex Georgescu. În galeria foto pot fi văzute imagini din timpul acțiunilor organizate de tinerii mediciniști.



12