Cei mai longevivi actori de la malul mării, cetățeni de onoare ai județului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sărbătoare în teatrul constănțean

Cei mai longevivi actori de la malul mării, cetățeni de onoare ai județului

Administrație 27 Martie 2018 / 15:34 2144 accesări
Actorul Alexandru Mereuță: „Județul Constanța este legat de mine, Alexandru Mereuță, și prin faptul că eu, când am pornit cu pași hotărâți spre teatru, am decis acest lucru când mă aflam într-o tabără de elevi, în 1946, la Eforie”

Actorul Alexandru Mereuță: „Județul Constanța este legat de mine, Alexandru Mereuță, și prin faptul că eu, când am pornit cu pași hotărâți spre teatru, am decis acest lucru când mă aflam într-o tabără de elevi, în 1946, la Eforie”

Galeria cetățenilor de onoare ai județului Constanța este mai bogată de marți, 27 martie. Consilierii județeni din Constanța au votat acordarea acestei distincții pentru cei mai longevivi actori ai teatrului de la malul mării, Ileana Ploscaru și Alexandru Mereuță. Născută în Cluj-Napoca, actrița Ileana Ploscaru a debutat pe scena Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca la 24 februarie 1951, în spectacolul „Fântâna turmelor” de Lope de Vega. În 1961, după ce avusese câteva succese răsunătoare, Ileana Ploscaru s-a transferat, prin concurs, la Teatrul de Stat din Constanța, unde a debutat pe 12 noiembrie 1961, în spectacolul „Zări necuprinse”, de Nikolai Virta, regizat de Constantin Dinischiotu. Fişa ei de creaţie este interminabilă, cuprinzând mari roluri precum Ofelia şi scorpia îmblânzită ale lui Shakespeare, Elisa lui Bernard Shaw, Hecuba lui Euripide, Aurelie, nebuna din Chaillot a lui Giraudoux, şapte roluri diferite din piesa „Un bărbat şi mai multe femei” de Leonid Zorin şi multe altele. Iar premiile câştigate au fost pe măsură, oglindind aprecierea de care s-a bucurat talentul acestei mari actriţe a scenei româneşti. „Sunt fericită că am străbătut județul Constanța și toată regiunea Dobrogea, în lung și-n lat. Și, mai ales, am jucat în toate căminele culturale din județ, în toată tinerețea mea. Oamenii de la sate ne-au cunoscut și ne-au așteptat cu mult drag. Vă mulțumesc și vă doresc spor la treabă”, a declarat, vizibil emoționată, marea actriță Ileana Ploscaru. Amintim că, la sfârșitul anului 2016, marea artistă a scenei constănțene a primit titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Constanța.

MIRACOLUL LONGEVITĂȚII ARTISTICE

La rândul său, actorul Alexandru Mereuță, numit cu afecţiune şi cu duioşie, de toţi colegii săi mai tineri „Nea Alecu”, este un miracol al longevităţii artistice. Cu un talent dovedit în cei 65 de ani de actorie, cu o plăcere de a juca pe care puţini o egalează, Alexandru Mereuţă îşi iubeşte personajele, oferind acest exemplu partenerilor săi de scenă. În 1952 a absolvit I.A.T.C. „I.L. Caragiale”, București, la clasa profesorului Nicolae Băltățeanu. A venit la Constanţa în 1960, după ce a jucat timp de opt ani în Bucureşti şi în Bârlad. În acest din urmă oraş a fost câţiva ani director al teatrului „V.I.Popa”. „La Constanţa Mereuţă a realizat o impresionantă galerie de personaje, cu precădere bătrâni plini de pitoresc şi sensibilitate, sfătoşi şi înţelepţi, blajini, sentimentali şi calzi”, scria tot Georgeta Mărtoiu, martor al vieţilor şi creaţiilor celor mai mulţi dintre actorii „vechi” ai teatrului. Pe lângă rolurile memorabile pe care le-a jucat, printre care Ianke din „Tache, Ianke şi Cadâr”, Nae Ipingescu din „O noapte furtunoasă”, Georges din „Gaiţele” şi multe altele, Alexandru Mereuţă a fost constant preocupat de regie, punând în scenă piesa „Muşcata din fereastră”, oferind îndrumare amatorilor şi făcând în mai multe rânduri asistenţă de regie. În prezent, joacă în „Dionysos”, „Scaiul”, „Trei surori” şi „Escrocii”. „Mulțumesc că v-ați gândit la eforturile noastre artistice. Îmi pot permite să vă urez să trăiți zilele frumoase pe care le-am trăit eu până acum, la 90 de ani. Județul Constanța este legat de mine, Alexandru Mereuță, și prin faptul că eu, când am pornit cu pași hotărâți spre teatru, am decis acest lucru când mă aflam într-o tabără de elevi, în 1946, la Eforie. Așa că sunt legat cu trupul, dar mai ales cu sufletul de Constanța”, a spus, cu o emoție copleșitoare, cel mai vârstniv actor constănțean aflat în activitate.



12