Cei opt ofiţeri ai ISU „Dobrogea” acuzaţi de fraudarea unui concurs de angajare, eliberaţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cei opt ofiţeri ai ISU „Dobrogea” acuzaţi de fraudarea unui concurs de angajare, eliberaţi

Eveniment 11 Iunie 2009 / 00:00 2450 accesări

După ce au petrecut aproape o lună, în spatele gratiilor, cei opt ofiţeri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea arestaţi preventiv de magistraţii Tribunalului Militar Bucureşti, au părăsit, azi-noapte, arestul. Ieri, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) ar fi trebuit să ceară instanţei prelungirea mandatelor de arestare emise pe numele celor opt pompieri. Acest lucru nu s-a întîmplat, motiv pentru care, la miezul nopţii, ofiţerii au fost eliberaţi. „Au fost foarte multe audieri şi confruntări şi în opinia mea, anchetatorii au ajuns la concluzia că nu se mai impune prelungirea măsurii arestului clienţilor mei”, a declarat apărătorul celor opt ofiţeri ai ISU Dobrogea, avocat Luminiţa Popescu.

Reamintim că, pe 13 mai, şeful Centrului Operaţional, col. Andrei Gabriel Niculae, şi juristul inspectoratului, mr, Gabriel Alexandrescu, au fost arestaţi preventiv pentru fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, asociere în vederea săvîrşirii de infracţiuni, respectiv complicitate la fals intelectual şi uz de fals, iar ceilalţi şase sînt cercetaţi pentru fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu şi asociere în vederea săvîrşirii de infracţiuni. Alături de ei, alţi şase angajaţi ISU „Dobrogea” trimişi în spatele gratiilor au fost comandantul Detaşamentului de Pompieri Constanţa Port, cpt. Marius-Sorin Bugnar, şeful Biroului Comunicaţii, mr. Costel Datcu, şeful echipei de pirotehnicieni, lt. Col. Sorin Marius Creţu, comandantul Detaşamentului de Pompieri Palas, mr. Liviu Deoşlea. precum şi lt. Adrian Bugnar şi cpt. Florin Niculae, toţi acuzaţi de fals intelectual şi uz de fals, infracţiuni în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, infracţiune în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, în formă continuată şi asociere pentru săvîrşirea de infracţiuni. După arestarea lor, cei opt ofiţeri au fost suspendaţi din funcţie. Conform procurorilor anticorupţie, în zilele de 15-16 august 2007, cu ocazia desfăşurării probei scrise la concursul pentru încadrarea posturilor de subofiţeri, la specialitatea „servanţi - conducători auto”, cei opt ofiţeri, membri ai comisiei de examinare, ar fi încălcat metodologia de desfăşurare a examenului în scopul fraudării rezultatelor concursului organizat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea”. Din ancheta DNA reiese că în calitate de ofiţeri corectori, cei opt ofiţeri ar fi falsificat foile de concurs pentru un număr de 67 de candidaţi, dintre care 60 au obţinut nota maximă sau notă foarte mare la proba scrisă, fiind în final declaraţi admişi la examen. Col. Andrei Gabriel Niculae şi mr. Gabriel Alexandrescu sînt acuzaţi că ar fi falsificat şi două procese-verbale de predare-primire a mapei cu lucrările de concurs. Anchetatorii au stabilit că 27 de candidaţi au fost declaraţi respinşi la acest concurs, cu toate că obţinuseră medii peste şapte, deoarece locurile lor au fost ocupate de candidaţii ale căror foi de concurs fuseseră falsificate de ofiţerii ISU. Cele 27 de persoane s-au constituit părţi civile în proces şi cer daune de un milion de lei, bani ce constituie contravaloarea veniturilor salariale pe care le-ar fi încasat în perioada în care ar fi trebui să fie angajaţi în cadrul ISU „Dobrogea”.

Fostul prim adjunct al ISU Dobrogea, col dr Neculai Coman şi fostul şef al instituţiei, gen (r) Petre Trandafir, ambii arestaţi ulterior celor opt ofiţeri, în acelaşi dosar, pentru fraudarea concursului de angajare din 2007, rămîn în arest. Procurorii DNA îi acuză pe cei doi că ar fi abuzat de faptul că aveau putere decizională în cadrul comisiei de examinare a candidaţilor la posturile de subofiţeri de la concursul de admitere din vara lui 2007 şi le-au ordonat subalternilor, membri ai comisiilor de examinare la proba scrisă, să facă demersuri pentru ca un număr de peste 120 de candidaţi, pe care i-au nominalizat, să promoveze în mod fraudulos examenul respectiv.



12