Cel mai amplu proiect de canalizare și apă din țară, derulat de RAJA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Investiție de 592 milioane de euro

Cel mai amplu proiect de canalizare și apă din țară, derulat de RAJA

Social 08 Noiembrie 2017 / 17:44 4248 accesări

Directorul interimar al SC RAJA SA, Aurel Presură: „Dezvoltarea aplicației de finanțare se află într-un stadiu avansat, fiind estimată finalizarea acesteia până la sfârșitul anului 2017“

Directorul interimar al SC RAJA SA, Aurel Presură: „Dezvoltarea aplicației de finanțare se află într-un stadiu avansat, fiind estimată finalizarea acesteia până la sfârșitul anului 2017“

Investiție de 592 milioane de euro în cinci județe ale țării noastre! Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a SC RAJA SA se va desfășura în perioada 2014-2010, în județele Constanța, Ialomița, Călărași, Dâmbovița și Brașov. Pornind de la Master Plan-urile județelor amintite, a fost întocmit Studiul de fezabilitate care a evidențiat necesitatea și soluțiile de extindere și modernizare a infrastructurii rețelelor de apă și apă uzată pentru 85 de localități. Astfel, va fi „resuscitat“ sectorul de apă (sute de km de rețea de distribuție de apă, zeci de stații de tratare a apei și de stații de pompare de apă potabilă, rezervoare și surse de apă), dar și cel de apă uzată (rețele de canalizare, stații de refulare, stații de pompare, plus o stație de valorificare a nămolului). Astfel, pentru perioada următoare, SC RAJA SA pregătește acest amplu proiect din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM). „Programul are drept scop conformarea la Directivele europene privind calitatea apei destinate consumului uman și epurarea apelor uzate orășenești. Totodată, acest program oferă soluții pentru evitarea de către unitățile administrativ-teritoriale, ce fac obiectul investițiilor, a unor penalități, în eventualitatea declanșării procedurii de infrigement împotriva României“, a precizat directorul interimar al RAJA, Aurel Presură.

Investițiile din cele 85 de localități din aria de operare a companiei includ 687 km de rețele de apă, 576 km de rețele de canalizare, 6 stații de epurare și o stație de valorificare a nămolului.

„Acesta va fi, de departe, cel mai amplu proiect de infrastructură de apă și canalizare promovat vreodată în România și unul dintre cele mai mari la nivel european“, a precizat Aurel Presură. Până la această dată au fost realizate studiile de teren necesare, au fost obținute avize și acorduri și a fost elaborat Studiul de fezabilitate. Potrivit reprezentanților RAJA, dezvoltarea aplicației de finanțare se află într-un stadiu avansat, fiind estimată finalizarea acesteia până la sfârșitul anului 2017. Astfel, odată cu punerea la dispoziție de către unitățile administrativ-teritoriale a amplasamentelor necesare investițiilor, se întrunesc condițiile ca acest proiect, de importanță națională și europeană, să poată demara în prima parte a anului 2018. „Dezvoltarea noului proiect va permite continuarea strategiei locale pentru dezvoltarea sectorului de apă și apă uzată în vederea atingerii țintelor asumate de România prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, vizând creșterea nivelului de colectare și epurare a apelor uzate urbane, precum și a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populației care acoperă investițiile din acest sector dedicate realizării angjamentelor asumate prin Tratat“, a precizat Aurel Presură, directorul RAJA.

În vederea pregătirii „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a SC RAJA SA Constanța“, a fost semnat contractul de finanțare al proiectului. Valoarea acestuia este de peste 13 milioane lei și el este co-finanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

SOLUȚII ALTERNATIVE PENTRU ALIMENTAREA CU APĂ POTABILĂ ÎN SUDUL LITORALULUI

Dezvoltarea urbană din ultimii ani, în zona de sud a litoralului, a dus la creșterea semnificativă a necesarului de apă și astfel a apărut necesitatea găsirii unei soluții alternative pentru alimentarea cu apă potabilă, soluție denumită Sistemul Regional Constanța. Practic, acest proiect ambițios presupune reabilitarea și extinderea sistemului interconectat de alimentare cu apă potabilă „Litoral“. Localitățile vizate de sistemele de alimentare cu apă sunt: Albești, Pecineaga, Dulcești, Biruința, Eforie Sud, Tuzla, Costinești, Topraisar, 23 August, Moșneni, Mangalia și stațiunile Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Saturn, dar și localitățile Limanu, Vârtop, 2 Mai, Vama Veche, Arsa, care sunt dezvoltate în jurul următoarelor surse de apă brută: Albești, Vârtop, Pecineaga, Dulcești și Biruința.

Astfel, se propune realizarea unui sistem regional de alimentare cu apă având ca sursă principală de apă Medgidia, completată de un aport de debit din sistemul de alimentare Constanța. „Debitul provenit din sistemul de alimentare Constanța este dat de efectul de reducere a pierderilor de apă din Constanța ca urmare a măsurilor de reabilitare implementate în acest sistem. În urma acestei investiții vom asigura debitele necesare pentru alimentarea cu apă a localităților din sudul județului Constanța. Mai mult, pentru zona vizată se va asigura o dublă alimentare cu apă, consumatorii din sudul județului beneficiind de continuitatea serviciilor de alimentare cu apă potabilă și în cazul unor avarii la magistralele de apă“, au precizat reprezentanții RAJA.

Valoarea investiției pentru realizarea Sistemului Regional Constanța este de aproximativ 60 milioane euro și include: reabilitarea și automatizarea forajelor existente de adâncime mare, peste 97 km ai unui tronson nou de conducte de aducțiune, reabilitarea a 14 km de conducte de aducțiune, subtraversări de canale, cursuri de apă, linii CF, drumuri naționale și județene, reabilitarea rețelelor din incinta stațiilor de tratare sau a gospodăriilor existente, stații noi de electro-clorare, reabilitări de rezervoare și stații de clorare existente, stații noi de pompare.

Nu în ultimul rând, va fi înființat și sistemul de alimentare cu apă Plopeni, cu sursa de apă Plopeni, de care vor beneficia localitățile Plopeni, Movila Verde, Independența, Dumbrăveni, Furnica, Tufani și Fântâna Mare. Rețeaua de alimentare va avea o lungime de 35 km și va cuprinde extinderi de Gospodării de Apă, stații de tratare noi, rezervoare noi și reabilitate, reabilitări și extinderi de rețele de distribuție, inclusiv aducțiunea care leagă întreg sistemul. Valoarea investiției este de aproximativ 7 milioane de euro, cu termen de finalizare în 24 de luni de la semnarea contractelor de lucrări.



12