Cel mai bine conservat dinozaur din lume! Detalii descrise în premieră

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cel mai bine conservat dinozaur din lume! Detalii descrise în premieră

Ştiință 04 August 2017 / 14:07 1953 accesări

Detalii insolite despre un dinozaur cuirasat descoperit în Canada într-o stare excepțională de conservare, ce ar putea fi asemănată cu procesul de mumificare, prezentat publicului în luna mai, au fost descrise în premieră, joi, într-un studiu apărut într-o prestigioasă publicație științifică nord-americană, informează AFP.

Acest nou membru din familia nodozaurilor făcea parte dintr-o specie de dinozauri ierbivori cuirasați, denumită Borealopelta markmitchelli. Corpul său, vechi de 110 milioane de ani, a fost descoperit din întâmplare într-o exploatare minieră de suprafață din provincia canadiană Alberta, în martie 2011. După ce trupul dinozaurului a fost extras cu meticulozitate dintr-un bloc de rocă - peste 7.000 de ore de muncă au fost necesare -, el a fost expus la Muzeul de paleontologie Royal Tyrell din Drumheller, o localitate din provincia Alberta. "Acest nodozaur este cu adevărat remarcabil, deoarece scheletul este încă acoperit de pielea sa solzoasă, bine conservată și în trei dimensiuni, care a dezvăluit forma inițială a animalului", a explicat Caleb Brown, un reprezentant al muzeului canadian. "Această fosilă reprezintă dinozaurul cuirasat cel mai bine conservat găsit vreodată și unul dintre cele mai bune specimene de dinozaur din lume", a adăugat același cercetător.

Platoșa lui groasă, ornată cu spini lungi, dar și capul său, cu orbite oculare intacte, dau impresia că animalul este adormit. Acest nodozaur avea o lungime de 5,5 metri și o greutate de 1,3 tone. Îi lipsesc ultimii doi metri, inclusiv membrele posterioare și coada. Însă toată partea anterioară, de la cap și până la bazin, este aproape intactă, cu excepția unei porțiuni din membrul stâng anterior. Piciorul drept este deosebit de bine conservat, în trei dimensiuni. Paleontologii au descoperit și o mare parte din organele interne ale animalului, inclusiv conținutul viscerelor acestuia.

Primele analize, publicate joi în revista „Current Biology“, au ajuns la concluzia că pielea sa era înzestrată cu un mecanism de camuflare, ce consta în închiderea la culoare a părților corporale expuse la lumină, pentru ca animalul să devină mai puțin vizibil. Acest fapt sugerează că nodozaurul în cauză trebuie să supraviețuiască într-un mediu dominat de prădători redutabili - dinozauri carnivori. "Urmărirea unui dinozaur cuirasat de această talie ilustrează cât de periculoși erau dinozaurii prădători în epoca Cretacicului (în urmă cu 145 milioane - 65,5 milioane de ani)“, a explicat profesorul Brown. Analize chimice ale compușilor organici găsiți în solzii animalului au fost de asemenea efectuate, pentru a determina pigmentarea pielii sale: acest dinozaur era brun-roșcat. Animalul, un specimen ieșit din comun, va sta la baza multor studii, au spus paleontologii nord-americani ce examinează în această perioadă și conținutul viscerelor, pentru a încerca să determine natura ultimei mese a acestui animal.

Taguri articol


12