Cel mai bun curs din ultimele opt luni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
4,41 lei/euro

Cel mai bun curs din ultimele opt luni

Eveniment 09 Ianuarie 2013 / 00:00 581 accesări

E LOC DE MAI BINE Leul s-a apreciat ieri cu 1,17 bani în faţa euro, până la 4,4106 unităţi, cel mai redus nivel din aprilie 2012 încoace. La 30 aprilie 2012, BNR publica o referinţă de 4,3970 lei/euro. Leul a crescut notabil chiar înainte de închiderea sesiunii interbancare de luni, mişcarea fiind generată de vânzările de euro ale jucătorilor străini, care au investit lei în titlurile de stat vândute de Ministerul Finanţelor, potrivit dealerilor. Pentru dolar, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs în scădere cu circa 3,1 bani, de la 3,3917 la 3,3608 lei. Rata pentru francul elveţian a scăzut de la 3,6583 la 3,5474 lei, un nou minim al ultimelor opt luni. Potrivit analiştilor băncii olandeze ING, o apreciere suplimentară a leului ar putea fi impulsionată de continuarea investiţiilor străine în titluri în lei, la licitaţia organizată mâine de către Finanţe. Tot ieri, dobânzile afişate de băncile comerciale pentru sumele atrase (Robid) şi plasate (Robor, indicatorul folosit pentru calculul dobânzilor creditelor în lei) pe termen de o zi au scăzut la 5,31 - 5,81%, menţinându-se uşor peste rata dobânzii de politică monetară (5,25%).

UN LEU STABIL În opinia economistului-şef al Volksbank România, Melania Hăncilă, aprecierea recentă a leului se datorează stabilităţii politice, care a dus la o îmbunătăţire a sentimentului jucătorilor străini faţă de ţara noastră, dar şi controlului strict al lichidităţii de către BNR, care a plafonat de mai multe ori la 4 miliarde euro suma împrumutată săptămânal bancherilor. Pe scurt, politicul i-a liniştit pe investitori, iar banca centrală i-a „liniştit” pe speculatori, lăsându-i fără jucării (a se citi bani). „Vedem un leu mult mai stabil decât în 2012, datorită unui cumul de factori. Acum avem linişte în mediul politici, iar fundamentele macroeconomice s-au îmbunătăţit. Nu cred că vom vedea o apreciere bruscă, însă clar vom avea un curs în scădere”, spune Hăncilă, care estimează un minim anual de de 4,3 lei/euro şi un interval „de echilibru” de 4,4 - 4,45 lei/euro.

FĂRĂ PRESIUNI Şi economistul Florin Cîţu are o teorie interesantă despre leu, care porneşte la anunţul făcut luni de BNR, referitor la „gestionarea adecvată a lichidităţii”. „Din ianuarie 2012 şi până în noiembrie, banca centrală a gestionat adecvat lichiditate. Apoi, din noiembrie şi până pe 7 ianuarie 2013, gestionarea a fost fermă. Acum, am revenit la adecvat. Înseamnă că vor primi băncile mai multă lichiditate? Nu neapărat. Nu contează ce spune BNR, contează ce se întâmplă cu leul. Presiunile de depreciere forţează o gestionare fermă. Când riscurile dispar, se trece la gestionare adecvată”.



12