Cel mai costisitor dezastru natural

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cel mai costisitor dezastru natural

Externe 24 Martie 2011 / 00:00 645 accesări

Particule radioactive emise de reactoarele avariate ale centralei nucleare nipone Fukushima I au fost depistate în Islanda. Un nor radioactiv a traversat America de Nord şi Atlanticul, până a ajuns în Islanda. Particule radioactive au fost înregistrate de 15 dintre cele 65 de staţii internaţionale ale Organizaţiei pentru Interzicerea Totală a Testelor Nucleare (CTBT). Prezenţa izotopilor de iod-131 a fost detectată la Reykjavik, la sfârşitul săptămânii trecute, potrivit Agenţiei islandeze pentru Siguranţă Nucleară (IRSA). ”Propagarea particulelor radioactive în emisfera nordică va avea loc în câteva zile”, a anunţat Insititutul norvegian pentru Cercetare asupra Calităţii Aerului (NILU). Cu toate acestea, se consideră că nu vor fi consecinţe asupra sănătăţii.

Seismul cu magnitudinea 9 şi tsunamiul care au lovit Japonia, la 11 martie, au antrenat o serie de accidente la mai multe centrale nucleare, între care Fukushoma I. Dezastrul natural din 11 martie a provocat moartea sau dispariţia a circa 23.000 de persoane, dintre care 9.199 sunt morţi confirmaţi, potrivit ultimului bilanţ provizoriu. Urme de iod radioactiv şi cesiu au fost depistate în apa potabilă şi în apa mării la Fuskushima, ca şi în produsele alimentare din Japonia. Un fum negru ieşea, ieri, din reactorul 3 al centralei Fukushima, determinând evacuarea personalului. Autorităţile din Tokyo au cerut, ieri, populaţiei să nu folosească apă de la robinet pentru pregătirea hranei bebeluşilor, din cauza nivelului crescut al radiaţiilor. Tot ieri, premierul japonez a cerut populaţiei să nu consume legume în care a fost detectat un nivel anormal de radioactivitate, în special spanac, brocoli, varză şi conopidă. Substanţe radioactive în cantităţi mai mari decât normele legale au fost detectate în 11 tipuri de legume din zonele apropiate centralei Fukushima.

Emoţii în Franţa. Norul radioactiv este aşteptat să ajungă în Franţa, cel târziu astăzi, dar autorităţile franceze subliniază că masa de aer contaminat nu pune în pericol sănătatea populaţiei. Radioactivitatea va fi de ordinul a 0,001 becquereli pe metru cub. În comparaţie, valorile măsurate în zilele ce au urmat accidentului de la Cernobîl din 1986 au fost de ordinul a 1 până la 10 becquereli pe metru cub în estul Franţei, care a fost regiunea cea mai expusă. În concluzie, depunerile radioactive după trecerea maselor de aer provenind din Japonia ar urma să fie de 1.000 până la 10.000 de ori mai mici decât ceea ce s-a observat în Franţa după Cernobîl. Specialiştii cred că nu vor fi niciun fel de consecinţe asupra mediului şi asupra sănătăţii populaţiei franceze. Distanţa mare dintre Franţa şi Japonia, via oceanele Pacific şi Atlantic, adică în jur de 15.000 de kilometri, face ca riscurile să fie neglijabile. Autorităţile franceze nu au emis recomandări speciale nici măcar în caz de ploaie.

Pagube de 185-308 miliarde de dolari. Pagubele directe cauzate de dezastrul natural din Japonia se ridică la 185-308 miliarde de dolari, acesta fiind cel mai costisitor dezastru natural la nivel mondial. Estimările includ pagubele cauzate reţelei de drumuri, locuinţelor, fabricilor şi altor elemente de infrastructură. Suma care poate ajunge la peste 300 de miliarde de dolari eclipsează costurile de 100 de miliarde de dolari ale cutremurul Kobe din 1995, cel mai costisitor de până acum. La valoarea maximă, pierderile ar totaliza 6% din PIB-ul ţării. Cifra înaintată de Guvern nu include pierderile din oprirea activităţii economice, ca urmare a întreruperii alimentării cu energie sau impactul mai amplu al crizei de la Fukushima.

25 de ambasade au fost închise temporar la Tokyo, în urma dezastrului din 11 martie şi a temerilor provocate de criza nucleară de la Fukushima. Printre ţările care şi-au închis reprezentanţa figurează Germania, Elveţia şi Finlanda.

Taguri articol


12