Guvernul spaniol va decreta trei zile de doliu oficial în memoria victimelor unui tragic accident feroviar petrecut în Galicia, la Santiago de Compostela, miercuri, în urma căruia au murit 80 de persoane, iar alte 93 au rămas internate în spital, dintre care 34 în stare gravă. Anunţul a fost făcut de şeful Executivului spaniol în capitala Galiciei, în declaraţia în care a precizat, de asemenea, că speră în stabilirea cu cea mai mare repeziciune a cauzelor accidentului de tren. „Fiind originar din Santiago, credeţi-mă că este cea mai tristă zi a apostolului din viaţa mea”, a spus premierul spaniol, Mariano Rajoy, cu referire la faptul că 25 iulie este ziua Sfântului Iacob, apostolul lui Iisus însărcinat cu răspândirea credinţei şi patron al Spaniei. În comunitatea autonomă spaniolă Galicia au fost decretate, tot ieri, şapte zile de doliu, iar Executivul regional al comunităţii autonome spaniole Madrid a decis, de asemenea, anunţarea a trei zile de doliu în memoria victimelor accidentului feroviar din Santiago de Compostela. Trenul care a deraiat, probabil, din cauza depăşirii limitei de viteză la luarea unei curbe, în apropierea capitalei Galiciei, efectua, cu 218 pasageri la bord, o călătorie pe traseul Madrid - Ferrol (Galicia). Echipele de urgenţă au anunţat ieri, la ora locală 12.45, că au încheiat căutările victimelor la locul accidentului.
RECORD MACABRU Accidentul feroviar din Galicia, care a cauzat moartea a cel puţin 80 de persoane şi rănirea altor 130, este cel mai grav dintre cele produse pe plan mondial de la începutul acestui an şi al doilea cel mai grav din Spania, din 1944 încoace. Accidentul de tren care a lăsat în urmă cel mai mare număr de morţi în 2013, după cel din Spania, este cel produs la 6 iulie, în oraşul canadian Lac-Megantic din provincia Québec, la 250 de kilometri est de Montreal, şi a fost considerat cel mai grav din America de Nord, din 1989 încoace. Iniţial s-a vorbit despre 20 de morţi, 50 dispăruţi şi 2.000 de persoane evacuate după deraierea şi incendierea unui tren încărcat cu hidrocarburi. Săptămâna trecută, autorităţile canadiene au informat că mai erau de recuperat cinci corpuri de la locul accidentului, ceea ce ridică la 47 numărul total al victimelor. Al treilea accident mai grav din acest an s-a produs la 15 ianuarie, în Egipt, când un tren care transporta recruţi ai armatei în provincia Gizeh a deraiat şi a cauzat moartea a 19 persoane şi rănirea altor 107. În ceea ce priveşte Spania, cel mai tragic accident s-a produs în 1944, când un tren care circula dinspre Madrid spre Galicia s-a ciocnit, într-un tunel, cu o locomotivă. Bilanţul oficial oferit de compania feroviară consemna 78 de morţi şi 75 de răniţi, însă se estimează că atunci au murit aproximativ 500 de persoane. A urmat, în 1972, un accident în care şi-au pierdut viaţa 77 de persoane, după deraierea unui tren pe ruta Cádiz - Sevilla, în sudul Spaniei. Acest tren cu 200 de pasageri şi patru vagoane a plecat din gara El Cuervo (Sevilla) în pofida semnalelor care interziceau acest lucru şi, după câteva minute, s-a ciocnit frontal cu trenul expres Madrid - Cádiz, care avea 500 de pasageri şi 14 vagoane.
GAFA PREMIERULUI Mariano Rajoy a făcut o gafă în urma accidentului feroviar din Spania, transmiţând un comunicat de condoleanţe în care, din greşeală, a introdus o frază dintr-un mesaj difuzat anterior despre cutremurul din China, relatează „El Pais”. Rajoy transmisese anterior un comunicat în care prezenta condoleanţe pentru victimele seismului din China, care a avut loc luni dimineaţă şi s-a soldat cu 73 de morţi. În ultima parte a comunicatului emis după accidentul feroviar, apare o frază preluată integral din comunicatul anterior, adresat rudelor victimelor cutremurului din China. „Aş vrea să adresez condoleanţe, din inimă, pentru pierderile de vieţi omeneşti în urma cutremurului care a avut loc în oraşul Gansu”, a scris Rajoy în comunicatul difuzat după accidentul din Spania.