Bilanțul persoanelor decedate în accidentul rutier produs pe autostrada A2 a ajuns la patru, a anunțat sâmbătă seară comisar-șef de poliție George Grigore, director adjunct la Direcția Rutieră din cadrul Poliției Române.
El a reamintit că în accidentul de pe A2 au fost aproximativ 60 de victime, dintre care doar circa 40 au fost duse la unitățile spitalicești pentru acordarea îngrijirilor medicale.
Potrivit acestuia, din cercetările efectuate la fața locului a rezultat faptul că principalele cauze de producere a acestui eveniment rutier sunt viteza neadaptată condițiilor meteo rutiere, respectiv ceață, cu vizibilitate pe alocuri sub 20 de metri, și nepăstrarea distanței în mers față de autovehiculul din față.
Totodată, George Grigore a spus că, în România, nu a mai avut loc până acum un astfel de accident rutier.
"Nu s-a produs niciun astfel de eveniment la nivelul țării", a mai precizat George Grigore.
Sâmbătă, un accident rutier în care au fost implicate mai multe autovehicule s-a produs pe A2, circulația fiind întreruptă la km 67 al autostrăzii, pe sensul de mers București - Constanța, în zona Lehliu-Gară, și deviată de la km 64 al autostrăzii pe DN 3A Lehliu-Gară - Drajna.
În accident au fost implicate 60 de persoane, dintre care patru victime au decedat, 41 au fost transportate la spitale, iar alte 16 au refuzat transportul. Persoanele care acuzau afecțiuni medicale au fost transportate de urgență la Spitalul din Lehliu și la unități medicale specializate din București (Spitalul Floreasca, Spitalul Sf. Pantelimon, Spitalul Bagdasar Arsene, Spitalul Sf. Ioan, Spitalul Universitar, Spitalul Elias și Spitalul Județean Ilfov).
Pentru gestionarea situației, imediat după anunțarea evenimentului (ora 08.37), la nivelul județului Călărași a fost activat Planul Roșu de Intervenție, fiind alertate echipaje specializate din zona de competență, precum și de la ISU București-Ilfov, Ialomița și Constanța. Totodată, au fost prealertate spitalele care dețin unități de primiri urgențe din București, pentru a fi în măsură să primească răniții.
La fața locului au acționat 94 de pompieri din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (ISU Călărași, ISU București-Ilfov, ISU Ialomița și ISU Constanța) și 9 medici de la Spitalul de Urgenţă Floreasca și Unitățile de Primiri Urgențe Călărași și Ialomița, fiind implicate 12 echipaje de prim ajutor SMURD, o unitate de terapie intensivă mobilă SMURD, 3 pentru descarcerare, 1 spital mobil, 5 autospeciale de transport personal și victime multiple, o autospecială de stingere cu modul de prim ajutor și 10 ambulanțe ale Serviciilor de Ambulanţă din județele Ialomița, Călărași, Constanța și București-Ilfov. De asemenea, la locul accidentului au intervenit și polițiștii rutieri pentru asigurarea accesului echipelor de intervenție.
Intervenția de urgență a fost realizată în sistem integrat fiind demarate procedurilor specifice situaţiilor de accidente cu victime multiple. Acțiunile salvatorilor s-au derulat în condiții dificile, având în vedere condițiile meteorologice de ceață densă și vizibilitate redusa.
Pentru stabilirea contactului direct cu familiile aparținătorilor, DSU a operaționalizat două linii telefonice (021/264.85.15 și 021/264.85.16) la care au fost oferite informații despre victimele implicate în accident.
ÎNCĂ UN ACCIDENT, DAR FĂRĂ VICTIME, LA NICI 24 DE ORE DE LA PRIMUL
Totodată, pe Autostrada A1 Bucureşti - Piteşti s-a produs un alt accident. În jurul orei 3.30, un TIR şi o autotutilitară s-au ciocnit, dar nu s-au înregistrat victime şi nici nu sunt probleme de trafic în zonă, potrivit sursei citate.
Citește și:
S-a activat Planul Roșu! Acident rutier grav pe Autostrada Soarelui!