Luna august a început trist pentru cinematografia românească: cel mai prolific şi cel mai cunoscut cascador român, Szabolcs Cseh, care a jucat în peste 150 de filme românești și străine, a încetat din viață. Avea 71 de ani și o condiție fizică bună, în ciuda cumplitei suferințe, mielom multiplu, care l-a răpus vineri, la ora 3.00, la Spitalul Fundeni din Capitală. Cei care doresc să-și ia „rămas bun“ de la Szobi Cseh sunt așteptați la capela Cimitirului Bellu din Bucureşti, unde sâmbătă, în jurul orei 12.00, va fi depus sicriul cu trupul neînsuflețit al cascadorului. Potrivit fiului său, producătorul Alex Cseh, el va fi înmormântat duminică, la ora 15.00, la Cimitirul Bellu.
ÎL DUBLA PE FLORIN PIERSIC Colegii săi de breaslă din lumea filmului au numai cuvinte de laudă la adresa lui Szobi Cseh. „Îl știu pe Sobi din filmele lui Sergiu Nicolaescu, dar am și filmat cu el. Până în 1990, a jucat în toate filmele lui Nicolaescu. Relația cu Nicolaescu s-a răcit după aceea. Era un actor extraordinar de bun. Îl dubla în multe filme pe Florin Piersic. A predat la Institutul Național de Artă Teatrală și Cinematografie - mișcare scenică cu cascadorie. Are doi băieți, unul producător la Media Pro, iar celălalt face cascadorie. Se vedea că suferă. A avut multe accidente, dar se refăcea și continua. A fost un rebel, încă din liceu. Era un sportiv extraordinar de bun. A format mulți cascadori tineri”, a spus, pentru cotidianul „Telegraf”, actorul constănțean Geo Dobre, care a jucat cu el în serialul TV „Inimă de țigan”.
UN MARE IUBITOR DE ANIMALE „Era un mare iubitor de animale. Le aduna pe toate la el. Avea până și o cioară. A fost un coleg extraordinar. După accidente, mergea mai departe, nu se văita. Era un suflet mare, un om foarte generos”, a mai spus actorul Geo Dobre.
Lui Szobi Cseh îi plăcea să vină în concediul de vară la 2 Mai, unde stătea cu chirie, la localnici.
„ÎŞI IUBEA FOARTE MULT MESERIA” Criticul de film Irina Margareta Nistor vorbește despre el ca fiind „cel mai important dintre toţi cascadorii”. „Szobi Cseh a fost, cred, cel mai important dintre toţi cascadorii, care a devenit mai apoi şi actor după moda americănească. Era în sine un personaj. Îşi iubea foarte mult meseria şi a format noi generaţii de cascadori. Era îndrăgostit de filmul românesc şi era un exemplu, mai ales la final, pentru şcoala pe care a deschis-o pentru copiii cu handicap, pentru copiii altfel”, a spus Irina Margareta Nistor.
PIONIER AL CASCADORIEI Profund îndurerat de vestea pe care a primit-o, președintele Uniunii Teatrale din România și directorul Teatrului Național București, Ion Caramitru, a spus: „A fost un pionier al cascadoriei, a fost cel care a înfiinţat şcoala de cascadorie, de fapt şi a şi jucat roluri în filme în care cascadoria era una din părţile lui forte. Îmi pare foarte rău! Dumnezeu să-l ierte!”.
„Am lucrat cu el la toate filmele unde era mişcare, unde era ceva de alergat. O cascadorie era la jumătate făcută de mine, restul era făcut de el (...) Era un coleg al nostru care de atâţia şi atâţia ani de zile, cu o pricepere extraordinară, a reuşit să facă stângăciile noastre fireşti să nu se vadă, să nu se cunoască”, a spus și actorul Mircea Albulescu.
CASCADORII ÎI DEDICĂ UN MOMENT LA CARNAVALUL MAMAIA Vicepreședintele Uniunii Cascadorilor Profesioniști din România, Dan Motanu, și-a exprimat regretul, vineri, la moartea lui Szobi Cseh: „Părintele spiritual al cascadorilor, instructorul, mentorul şi prietenul meu, Szobi Cseh, s-a stins”, scrie acesta pe pagina sa de Facebook. „Sunt alături de colegii mei la un spectacol. Triști, cu sufletele grele, însă mândri în același timp că, în ciuda bolii care îl măcina de multă vreme, a plecat cu fruntea sus, așa cum numai un bărbat adevărat o face. Alte vorbe sunt de prisos. Cascadorii își duc singuri crucea. Drum bun, fratele nostru! Dumnezeu să-ți odihnească sufletul în pace! Spectacolul de sâmbătă seară (n.r. Carnavalul din piaţeta Cazinoului, unde primarul Radu Mazăre îi va întruchipa pe Ştefan cel Mare, iar cascadorii vor reconstitui lupta de la Podul Înalt) ți-l dedicăm!”, a spus Dan Motanu.
Decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, promotor al şcolii de cascadorie din România, Szobi Cseh a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice, lungmetraje şi de televiziune, din care 25 sunt producţii străine sau coproducţii. Pe 8 ianuarie 1990, Szobi Cseh a înfiinţat Asociaţia Cascadorilor Profesionişti din România, fiind ales preşedinte al acesteia. A jucat în „Dacii” lui Sergiu Nicolaescu, dar şi în „Amen”, de Costa Gavras. A jucat rolul lui Buză de Iepure în filmele din seria „Mărgelatu’”, dar şi în aproape toate filmele lui Sergiu Nicolaescu.
CENTRUL SPORTIV „APOLLO“ DIN CAPITALĂ ÎI VA PURTA NUMELE Îndurerat de pierderea lui Szobi Cseh, primarul Sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiță, a spus că Centrul Sportiv „Apollo“, situat în incinta Liceului Tehnologic „Elie Radu”, va primi numele cascadorului. „La o bază sportivă din Sectorul 3 şi, din 2013, la Centrul Sportiv „Apollo“, Szobi Cseh a antrenat numeroşi tineri fără posibilităţi materiale şi cu probleme de integrare socială, pregătindu-i pentru a deveni cascadori, alpinişti sau gimnaşti acrobaţi. În tot ceea ce a făcut, Szobi Cseh a fost un model de generozitate şi implicare”, a spus Robert Negoiţă.