Cel mai mare „dinozaur” zburător, la Delfinariu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cercetătorul care a descoperit Hatzegopteryx, la Constanţa Dinozaurii pitici de Transilvania, atracţie turistică neexploatată

Cel mai mare „dinozaur” zburător, la Delfinariu

Eveniment 22 Iulie 2013 / 00:00 1479 accesări

DINOZAURII PITICI DE TRANSILVANIA În urmă cu aproximativ 65-71 de milioane de ani, Europa era un arhipelag al Oceanului Tethys, a cărui rămăşiţă de azi este Marea Mediterană. Una dintre cele mai mari insule ale acestui arhipelag a fost aşa-numita Insulă Haţeg, cu o suprafaţă de circa 80.000 kilometri pătraţi. Resursele limitate de hrană ale insulei au dus, pe parcursul câtorva milioane de ani de evoluţie în condiţii de izolare a faunei din Insula Haţeg, la scăderea taliei dinozaurilor, un fenomen paleobiologic cunoscut sub numele de „nanism insular”. Acesta este motivul pentru care dinozaurii de la Haţeg sunt cunoscuţi ca „dinozaurii pitici din Transilvania”. Despre aceştia a vorbit ieri, la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (CMSN), profesorul Dan Grigorescu de la Universitatea Bucureşti, cel care a descoperit, în 1978, Hatzegopteryx thambema, una din cele mai mari zburătoare ale erei Caretacice. Profesorul-cercetător a acceptat invitaţia directorului CMSN, Adrian Bâlbă, şi a reprezentanţilor Natura Dino Park de a veni la Constanţa. „Interesant este faptul că, deşi în Ţara Haţegului sunt o mulţime de obiective turistice, mănăstiri, cetatea Samisegetusa şi alte situri arheologice, toată lumea este interesată de dinozaurii pitici din această zonă. Sunt foarte mulţi oameni fascinaţi de această lume dispărută. Este păcat că nu am reuşit până acum să fructificăm în vreun fel existenţa acestor dinozauri pitici”, a declarat prof. Grigorescu.

DESCOPERIRE Puţini sunt cei care ştiu că pe teritoriul României, în fosta insulă a Haţegului, în timpul erei Cretacice, a trăit una dintre cele mai mari zburătoare ale erei, Hatzegopteryx thambema, descoperită, după cum menţionam, chiar de profesorul Dan Grigorescu, în anul 1978. „Hatzegopteryx este un pterozaur azhdarchid de mari dimensiuni. După cercetări, am estimat că a trăit acum 65-71 de milioane de ani, la sfârşitul Cretacicului. Fragmentele de craniu şi de alte oase atestă existenţa unui animal de mari dimensiuni, cu o deschidere a aripilor de circa 12 m. În timpul cercetărilor a fost descoperit şi un femur de 38,5 cm. Cu o lungime estimată de circa trei metri, craniul său ar putea fi cel mai lung dintre toate cele aparţinând animalelor de uscat”, a povestit profesorul Dan Grigorescu. O reproducere a pterozaurului Hatzegopteryx poate fi admirată în Natura Dino Park, din cadrul Complexului Muzeal de ştiinţe ale Naturii, unde vizitatorii pot afla mai multe detalii despre dinozaurii pitici din Transilvania, dar şi despre cei mai reprezentativi dinozauri ai acestei faune cu totul speciale: Ankylosaurul cu armură, ornithopodele ierbivore Telmatosaurus şi Zalmoxes, theropodul feroce Balaur care era prădătorul dominant al acestei faune, şi „giganţii pitici” cu gâtul lung Magyarosaurus şi Paludititan.

Taguri articol


12