Cel mai mare exerciţiu militar din perioada post-sovietică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cel mai mare exerciţiu militar din perioada post-sovietică

Externe 23 Ianuarie 2008 / 00:00 728 accesări

Două bombardiere ruseşti cu rază lungă de acţiune s-au deplasat deasupra Golfului Biscaya din largul coastelor atlantice franceze şi spaniole, pentru a testa rachete tactice în cadrul a ceea ce armata rusă a calificat drept cel mai mare exerciţiu militar naval din perioada post-sovietică. Manevrele aviaţiei militare ruse efectuate în apropierea teritoriului a două state NATO reprezintă ultima etapă dintr-o serie de politici şi teste cu noi arme ruseşti menite să intimideze ţările occidentale. La exerciţii au participat şi portavioane, nave de război şi vase specializate în distrugerea de submarine din cadrul flotelor staţionate în Marea Neagră şi Marea Nordului.

“Nava amiral a marinei ruse, portavionul Amiral Kuzneţov, conduce manevrele din Oceanul Atlantic, supraveghete îndeaproape de avioanele NATO”, a relatat presa rusă. Forţele aeriene ruse au anunţat că mai multe bombardiere strategice de tip Tu-95, denumite Bear de NATO, se vor alătura, azi, exerciţiilor din Golful Biscaya. În luna septembrie 2007, două bombardiere strategice de tip Tu-160, denumite Blackjack de experţii NATO, au fost folosite pentru a testa o bombă termobarică a cărei explozie are o intensitate similară celei nucleare. În paralel, Rusia a reluat zborurile strategice de patrulare deasupra teritoriului său şi a efectuat misiuni aeriene pe rază lungă în spaţiul internaţional, apropiindu-se de teritoriul unor state membre NATO, precum Norvegia şi Marea Britanie. Armata rusă nu a furnizat detalii privind locaţia exactă din Golful Biscaya unde vor avea loc testele cu rachete. Forţele aeriene ruse au anunţat marţi că avioane ale forţelor aeriene britanice şi norvegiene urmăresc bombardierele ruseşti care efectuează exerciţii în largul coastelor atlantice.

În acest context, succesorul desemnat al preşedintelui Vladimir Putin, Dmitri Medvedev, a apărat, marţi, politica externă a Rusiei, amintindu-le occidentalilor că ţara sa nu mai este “un elev cuminte” şi că vrea să îşi impună punctele de vedere. “În ultimii ani, Rusia a început brusc să se dezvolte în toate domeniile, a avut o creştere economică puternică, avînd perspectiva de a deveni, în următorii 10 -15 ani, una dintre cele cinci principale economii mondiale. Rusia a început să participe activ la crearea agendei internaţionale”, a spus candidatul la preşedinţie. El a estimat că “există zeci, sute de ţări care pun în practică decizii colective şi cîteva care duc o politică externă independentă”, făcînd aluzie la noul rol al Rusiei. În acest context, el a apărat creşterea preţului hidrocarburilor impusă vecinilor săi din fostul spaţiu sovietic, subliniind că Rusia a fost obligată să ia aceste măsuri în cadrul aderării sale la organizaţiile economice internaţionale. Medvedev a subliniat şi importanţa, pentru Rusia, de a întreţine relaţii cu ţări care ridică probleme, ca Iranul sau Coreea de Nord. “Cel mai puţin productiv ar fi să rupem aceste relaţii şi să trecem la lovituri chirurgicale”, a adăugat Medvedev, făcînd aluzie la ameninţările cu operaţiuni militare americane vizînd Teheranul şi Phenianul.



12