Cel mai mare schimb de spioni de după Războiul Rece

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cel mai mare schimb de spioni de după Războiul Rece

Monden 10 Iulie 2010 / 00:00 527 accesări

Cele zece persoane suspectate în SUA că ar fi făcut parte dintr-o reţea de spionaj în favoarea Rusiei au fost expulzate, după ce preşedintele Medvedev a graţiat patru ruşi condamnaţi pentru spionaj în beneficiul administraţiei de la Washington. Cei zece suspecţi îşi recunoscuseră vinovăţia în cursul unor audieri desfăşurate joi şi, conform postului de televiziune NY1, au fost îmbarcaţi într-un autobuz care i-a transportat la unul dintre aeroporturile din New York de unde urmau să plece către Moscova. Dmitri Medvedev a semnat decretul de graţiere pentru patru persoane condamnate pentru spionaj în favoarea SUA, Igor Sutiaghin, Aleksandr Zaprorojski, Ghenadi Vasilenko şi Serghei Skripal. Toţi cei patru semnaseră solicitări de graţiere în care îşi recunoşteau şi vinovăţia. Schimbul a avut loc pe teritoriul Austriei.

Surse de la Kremlin au afirmat că schimbul de spioni a fost posibil numai datorită înaltului nivel de încredere dintre preşedinţii celor două ţări. Potrivit unui oficial din adminsitraţia rusă, preşedintele Medvedev a luat în calcul şi faptul că acuzaţii au ispăşit deja condamnări importante. Igor Sutiaghin a fost în închisoare timp de 11 ani, Aleksandr Zaporojski a ispăşit o condamnare de aproape nouă ani, iar Serghei Skripal, cinci ani şi jumătate. La rândul lor, SUA au afirmat că schimbul de spioni a fost decis din motive de securitate naţională şi umanitare, precizând că reţinerea celor zece agenţi secreţi ruşi nu prezenta niciun interes strategic.

Fiecare dintre cei zece inculpaţi în SUA a pledat vinovat de conspiraţie, acţionând ca agent neînregistrat al unei ţări străine. Unii au vorbit cu un puternic accent rusesc, uneori într-o engleză stricată, în pofida faptului că au trăit ani de zile în SUA, dându-se drept cetăţeni americani şi canadieni. Al unsprezecelea inculpat se ascunde după ce a fugit din Cipru, fiind eliberat pe cauţiune de autorităţile cipriote. Inculpaţii aproape că nu au furnizat nicio informaţie despre ce fel de spionaj au făcut ei, de fapt, pentru Rusia. Când li s-a cerut să descrie pentru ce sunt acuzaţi, fiecare dintre ei a recunoscut că a lucrat pentru Rusia în secret, uneori sub o identitate falsă, fără a fi înregistrat ca agent străin. Autorităţile americane au declarat că inculpaţii raportau ceea ce aflau în SUA oficialilor ruşi. Inculpata Anna Chapman, de exemplu, a menţionat că a comunicat cu un oficial rus prin Internet mobil, de pe laptopul ei, în timp ce inculpatul Richard Murphy a recunoscut că de la mijlocul anilor ‘90 şi până în prezent, a trăit în SUA sub un nume fals şi a primit instrucţiuni din Federaţia Rusă.



12