Cel mai mare telescop din lume va fi construit în Chile

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cel mai mare telescop din lume va fi construit în Chile

Ştiință 13 Noiembrie 2015 / 15:49 1076 accesări

În nordul statului Chile - principalul centru de observare astronomică de pe planetă - a început, în cursul acestei săptămâni, construcția telescopului gigantic Magellan, care va fi cel mai mare din lume când va intra în funcțiune, în 2021, informează vineri AFP. Președinta chiliană, Michelle Bachelet, a participat miercuri la ceremonia punerii pietrei de temelie a telescopului GMT (potrivit inițialelor din engleză), al cărui buget depășește 500 de milioane de dolari. Beneficiind de un cer absolut senin o mare parte a anului și având un aer uscat și rece, nordul statului Chile găzduiește deja cele mai importante telescoape din lume și se intenționează ca 70% din infrastructura mondială să fie concentrată în această regiune până în 2020. "Astronomia este o știință pe termen lung. Vom continua pe drumul surprizelor pe care ni le rezervă universul și orice inițiativă este binevenită dacă ne gândim la progresul ce va fi înregistrat astfel de oamenii de știință și de viitorii astronomi chilieni", a declarat Bachelet la inaugurarea lucrărilor de construcție. "GMT va fi cel mai mare telescop din lume când va intra în funcțiune, în 2021. Va produce imagini de zece ori mai clare decât cele furnizate de telescopul spațial Hubble și va ajuta la studierea unor aspecte-cheie ale cosmologiei, astrofizicii și studierii planetelor din afara sistemului nostru solar", se arată într-un comunicat al organizației care va administra telescopul.

El va fi instalat la observatorul din La Campanas din regiunea Coquimbo, la 450 de kilometri nord de Santiago, în deșertul Atacama. Telescopul va avea șapte dintre cele mai mari oglinzi care se pot fabrica în prezent, fiecare de 8,4 metri lățime, creând un singur telescop cu diametrul de 25 de metri. Principalul său obiectiv va fi "descoperirea unor planete asemănătoare cu Terra", conform organizației GMT, care cuprinde 11 instituții internaționale din Statele Unite, Australia, Brazilia și Coreea, având ca gazdă statul Chile. Telescopul va începe să observe universul și să fie pe deplin operațional în 2024. În următorii zece ani urmează să fie realizate alte două proiecte de telescoape optice gigantice, E-ELT european (cu diametrul de 39 de metri), tot în nordul statului Chile, și TMT american (30 de metri) în Hawaii.

Cel mai mare radiotelescop de pe planetă este în prezent ALMA, aflat și el în Chile (nord), administrat de o asociație internațională Europa - America de Nord - Asia, în colaborare cu Chile, amintește AFP.



12