Cel mai murdar loc din casă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cel mai murdar loc din casă

Monden 22 Noiembrie 2012 / 00:00 538 accesări

Un studiu efectuat de Charles Gerba, profesor de microbiologie la Universitatea din Arizona, SUA, arată că unul dintre cele mai folosite obiecte de bucătărie este de 200.000 de ori mai murdar decât colacul vasului de toaletă, cele zece milioane de bacterii aflate pe 2,5 centimetri pătraţi din suprafaţa lui prezentând riscul sindromului Guillaun-Barré, care poate duce, în final, la paralizie. Descoperirea cercetătorilor americani se referă la buretele de vase, experţii identificând legături între bacteriile de pe bureţi, cârpe şi suporturile din lemn pentru tăiat şi o bacterie care poate provoca paralizie.

Rezultatele analizelor arată că există aproximativ zece milioane de bacterii pe 2,5 centrimetri pătraţi din suprafaţa unui burete de bucătărie şi un milion de bacterii pe aceeaşi suprafaţă a unei cârpe de vase, oamenii de ştiinţă sugerând, cu privire la concentraţia bacteriilor, că ar fi mai sănătos să tăiem legumele pe un vas de toaletă decât pe un suport din lemn. În ceea ce priveşte microorganismele, vasul de toaletă este unul dintre cele mai curate lucruri din casă. Potrivit profesorului Gerba, a cărui muncă de studiere a transmiterii bolilor include analiza tipului şi a răspândirii bacteriilor de pe obiectele de gospodărie, ar trebui să ne îngrijoreze mai mult alte lucruri din casă, precum bureţii, cârpele de vase şi pungile de cumpărături refolosibile. Un alt profesor, Hugh Pennington, unul dintre microbiologii de vârf ai Marii Britanii, a confirmat faptul că bucătăria, în special buretele de vase, se numără printre cele mai murdare spaţii din casă.

Una dintre cele mai mari ţinte pentru Agenţia de Protecţie a Sănătăţii din SUA a fost o bacterie numită Campylobacter, care poate cauza paralizie şi se găseşte adesea pe buretele de bucătărie. Aceasta provine din carnea de pasăre şi poate provoca sindromul Guillain-Barre. Această bacterie nu afectează judecata sau simţul, dar se poate răspândi astfel încât să afecteze mişcarea. În majoritatea cazurilor, oamenii îşi pot reveni, dar recuperarea poate dura săptămâni, luni sau ani. În cel mai recent studiu al său, Consiliului de Igienă din Marea Britanie a examinat mostre din case din nouă ţări diferite şi a descoperit că 21% din cârpele de bucătărie considerate curate conţin, de fapt, cantităţi ridicate de substanţe contaminante. În plus, au fost identificate bacterii fecale în locuri diverse din casă, cu rezultate variabile de la o ţară de la alta. Astfel, Arabia Saudită are cele mai murdare frigidere, 95% dintre cele verificate picând testul bacteriologic pentru E. coli. În Africa de Sud, cel mai murdar spaţiu din casă este marginea căzii, locuinţele studiate prezentând niveluri îngrijorătoare de E.coli în aproape două treimi din cazuri şi de mucegai în 40%.

Taguri articol


12