Cel mai puternic laser din lume

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Amplu proiect european de cercetare

Cel mai puternic laser din lume

Monden 04 Iunie 2011 / 00:00 589 accesări

Surse de finanţare. România, Cehia şi Ungaria au şansa unică de a fi parte a unuia dintre cele mai ambiţioase programe ştiinţifice din lume. Extreme Light Infrastructure (ELI) este un proiect paneuropean de cercetare, iniţiat în 2005, în cadrul căruia 13 state europene colaborează la construirea celui mai puternic laser din lume. Cele trei ţări vor construi fiecare câte o parte din acest proiect. Este vorba despre trei proiecte complementare, fiecare ţară urmând să realizeze cercetări în ceea ce priveşte lumina de mare intensitate, fiecare însă într-un anumit domeniu de studiu.

DINTRE CEI TREI PILONI AI PROIECTULUI, CEL CE REVINE ROMÂNIEI ESTE CEL MAI COMPLEX ŞI SE VA CONSTRUI LA MĂGURELE, LA INSTITUTUL NAŢIONAL DE CERCETARE – DEZVOLTARE PENTRU FIZICĂ ŞI INGINERIE NUCLEARĂ ŞI ARE CA OBIECTIV APROFUNDAREA FIZICII NUCLEARE, FOLOSIND FASCICULE LASER CUPLATE CU GAMMA.

Proiectul românesc este estimat la 280 de milioane de euro, din care co-finanţarea naţională este de 17%. Bugetul de stat va suporta o treime din costurile de întreţinere, o treime va fi suportată de la Bruxelles, o altă treime din proiecte private sau de la useri industriali sau de high-tech. Guvernul român a aprobat, deja, un memorandum prin care cere identificarea de surse de finanţare şi realocarea de bani europeni de la alte programe. Propunerea de finanţare va fi înaintată CE, prin Comitetul de Monitorizare, pe 7 iunie. În cazul în care Comitetul va aproba realocarea de fonduri, proiectul va fi depus la CE, de unde are nevoie de semnătura finală a comisarului european pentru Dezvoltare Regionă, Johannes Hahn.

Probleme de implementare. La începutul anului 2012 este planificată demararea construcţiei, care are ca termen de finalizare trei ani. Proiectul românesc este limitat de doi factori: fondurile structurale din această etapă trebuie cheltuite până în decembrie 2015 iar tot ceea implică aceste instrumente, laserul şi fasciculele gamma, nu poate fi cumpărat. Totul trebuie gândit şi conceput, iar timpul pe care îl apreciază fizicienii ca fiind necesar pentru a dezvolta aceste instrumente este de cel puţin trei ani şi jumătate.

Cehia a primit din 20 aprilie aprobarea CE, iar Ungaria este în urma României. După primirea aprobării, Cehia s-a confruntat cu un scandal legat de preţul terenului pe care va fi construit centrul la Dolni Brezany, lângă Praga. Două evaluări au stabilit preţuri diferite, diferenţa fiind de circa patru milioane de euro, iar oficialii au solicitat o a treia evaluare unei universităţi economice. Terenul pe care va fi construit pilonul ceh se află la marginea capitalei şi aparţine bisericii. În ce priveşte partea de proiect ce va fi construită la Szeged, autorităţile maghiare au întârziat luarea unei decizii asupra locului unde va fi ridicată infrastructura.

Fizică nucleară. Proiectul ELI din România are în vedere două aspecte extrem de importante: dezvoltarea ştiinţifică necesară construirii celui mai puternic laser din lume şi studierea interacţiunii unui laser de mare putere cu tot ceea ce ţine de fizica atomică, de interacţiunea laser - particule nucleare şi particule atomice. Aplicaţiile experimentelor merg de la terapia anticancer şi ecologizarea deşeurilor radioactive până la realizarea de acceleratori de particule performanţi.

PROIECTUL CONSTĂ ÎN OBŢINEREA UNOR FASCICULE LASER CU INTENSITĂŢI DE PESTE 1.000 DE ORI MAI MARI DECÂT CELE ACTUALE.

Prin acest proiect, în colaborare cu Cehia şi Ungaria, România va dezvolta cel mai puternic laser din istorie şi va dezvolta tehnologii superioare celor ale Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN) din Elveţia, unde se află cel mai mare accelerator de particule din lume.

Taguri articol


12