Cel mai sângeros an pentru militarii străini din Afganistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cel mai sângeros an pentru militarii străini din Afganistan

Externe 22 Decembrie 2010 / 00:00 280 accesări

Numărul soldaţilor coaliţiei internaţionale ucişi în Afganistan începând cu prima zi a lui 2010, anul cel mai sângeros de la declanşarea conflictului în zonă, în 2001, a trecut de 700, conform unui bilanţ stabilit de AFP pe baza datelor furnizate de site-ul independent icasualties.org. De la începutul acestui an până la 21 decembrie, conflictul din Afganistan provocase moartea a 701 militari din cadrul forţei internaţionale a NATO de asistenţă pentru securitate în Afganistan (ISAF). În 2009, 521 de soldaţi străini şi-au pierdut viaţa în regiune, anul trecut fiind considerat unul record, în ceea ce priveşte pierderile înregistrate de ISAF, concomitent cu intensificarea insurecţiei talibane.

Directorul Biroului ONU pentru droguri şi crimă organizată informa NATO că insurgenţii afgani reţin mii de tone de heroină şi îşi tratează drogurile ca pe conturi de economii, pentru a manipula preţul în Occident, arată o telegramă dezvăluită de WikiLeaks, citată de “The Guardian”. Antonio Mario Costa a informat oficialii NATO că talibanii şi grupările de crimă organizată au reţinut 12.400 de tone de opiu de pe piaţa internaţională, pentru a păstra preţul heroinei şi opiului la un nivel profitabil. Opiul reţinut ar fi valorat 1,25 miliarde de dolari. Telegrama diplomatică americană pare să arate că ONU crede că talibanii şi alţi insurgenţi din Afganistan sunt bine organizaţi, conştienţi de piaţă şi concentraţi asupra menţinerii unui preţ viabil pentru droguri. Rapoartele asupra implicării talibanilor în piaţa drogurilor din 2009 încoace s-au concentrat asupra împărţirii între diferitele grupări de trafic de droguri în Afganistan şi au relevat rivalităţile dintre ele. Sub titlul “Stocurile de opium rămân mari”, în telegramă se arată că Antonio Mario Costa a declarat că stocurile reprezintă o ameninţare serioasă, pentru că pot fi utilizate pentru a finanţa insurgenţa. Costa încurajează serviciile secrete să se concentreze asupra stocării şi mişcării stocurilor de opium în Afganistan.

Opiniile lui Costa, raportate într-un document confidenţial, au fost exprimate într-o întâlnire, la 18 septembrie 2009. El a provocat o dezbatere internaţională, afirmând că miliarde de lire sterline, bani spălaţi din traficul de droguri şi crimă organizată, au fost utilizate la propulsarea a numeroase instituţii financiare majore din lume, în timpul crizei economice.

Taguri articol


12