Cel mai sîngeros atentat din Irak, de la invazia americană din 2003

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cel mai sîngeros atentat din Irak, de la invazia americană din 2003

Externe 05 Februarie 2007 / 00:00 658 accesări

Un atentat sinucigaş comis sîmbătă, într-o piaţă şiită din Bagdad, cu ajutorul unui camion-capcană ce conţinea o tonă de explozibil, a provocat moartea a 135 de persoane şi rănirea altor 305. Este vorba, cu siguranţă, despre cel mai sîngeros atentat înregistrat în Irak, de la invazia americană din anul 2003. Atacul, care a vizat comunitatea şiită, a avut loc în apropierea unei pieţe aglomerate din centrul capitalei irakiene. Şi la Kirkuk, oraş din nordul Irakului, au avut loc mai multe atentate cu maşină-capcană, soldate cu patru morţi şi cel puţin 37 de răniţi. Atentatele de sîmbătă au survenit la cîteva ore după ce un raport al serviciilor secrete americane avertiza că violenţele din Irak au depăşit, în amploare şi efecte, ameninţarea grupării teroriste al-Qaida. Autorităţile irakiene şi armata americană urmează să lanseze, peste cîteva săptămîni, un nou plan de securitate pentru Bagdad. Peste 16.800 de civili au fost ucişi la Bagdad, anul trecut, potrivit unui raport al Naţiunilor Unite. Circa o mie de persoane au fost ucise pe teritoriul Irakului, în ultima săptămînă, în atentate sinucigaşe, atacuri cu bombă sau lupte între forţele de securitate şi militanţi, potrivit statisticilor întocmite de agenţia Reuters pe baza datelor comunicate de surse oficiale.

Pe de altă parte, armata Statelor Unite a confirmat pentru prima oară, duminică, faptul că patru elicoptere care s-au prăbuşit în Irak, în ultimele două săptămîni, au fost doborîte de insurgenţi.

Mercenarii, a doua forţă din Irak, după trupele americane

Mercenarii angajati în Irak reprezintă a doua forţă militară din această ţară, după trupele americane, potrivit unui raport publicat de un reprezentant al Naţiunilor Unite. Spaniolul Jose Luis Gomez del Prado a afirmat că între 30.000 şi 50.000 de luptători plătiţi sînt angajaţi în lumea întreagă pentru a-şi asuma riscantele sarcini de securitate în Irak. Comparativ, numărul militarilor americani din Irak se ridică la 130.000, în timp ce trupele britanice sînt în număr de circa 10.000. Majoritatea mercenarilor sînt recrutaţi în ţări sărace, în special din America Latină, unde societăţile de securitate profită de pe urma numeroşilor imigranţi aflaţi clandestin în ţară, în special în Peru, Chile, Columbia, Honduras sau Ecuador. Peste o mie de peruani lucrează ca mercenari în Irak, potrivit raportului.

Minori britanici, pe frontul din Irak

Un număr de 15 soldaţi britanici cu vîrste sub 18 ani au fost trimişi pe frontul din Irak, începînd din 2003, în pofida ratificării de către Marea Britanie a unui protocol al Naţiunilor Unite referitor la copiii-soldaţi. Potrivit textului, "statele semnatare trebuie să ia toate măsurile posibile pentru a se asigura că membrii forţelor lor armate care nu au împlinit încă 18 ani nu vor participa în mod direct la ostilităţi".

Totuşi, ministrul britanic al Apărării, Adam Ingram, a dezvăluit că în Irak au fost trimişi 15 adolescenţi în vîrstă de 17 ani, dintre care patru erau fete! "Niciunul dintre ei nu a fost trimis pe front după iulie 2005", a spus ministrul. "Majoritatea mai aveau o săptămînă pînă la împlinirea vîrstei de 18 ani sau au fost retraşi de pe cîmpul de luptă la mai puţin de o săptămînă după sosirea lor acolo. Mai puţin de cinci tineri de 17 ani au fost desfăşuraţi timp de peste trei săptămîni", a precizat Ingram.

Marea Britanie formează cel de-al doilea contingent străin din Irak, după cel al Statelor Unite. Potrivit conservatorilor, principala forţă de opoziţie a ţării, dar şi comisiei parlamentare de Apărare, acest contingent este depăşit de amploarea misiunii sale.



12