Arheologii au descoperit ceea ce ei cred că este cel mai vechi vas naufragiat intact al lumii, pe fundul Mării Negre, unde se pare că a rămas conservat de peste 2400 de ani.
Nava de 23 de metri, presupusă a fi grecească, a fost descoperită cu catargul, cârligele și bancile de vâslit, toate intacte la adâncimea de aproape 2 km. Lipsa de oxigen de la acea adâncime a păstrat-o, au spus cercetătorii.
"O navă care a supraviețuit intactă din lumea antică, situată în peste 2 km de apă, este ceva ce nu aș fi crezut niciodată posibil", a declarat profesorul Jon Adams, investigatorul principal al proiectului de arheologie maritimă la Marea Neagră (MAP). "Acest lucru ne va schimba înțelegerea asupra construcțiilor navale și asupra navigației în lumea antică".
Se crede că nava a fost un vas comercial de un tip pe care cercetătorii spun că l-au văzut doar "pe reprezentări ale ceramicii antice grecești, cum ar fi " Vasul sirenei " aflat la Muzeul Britanic.
Acea lucrare, care datează din aceeași perioadă, prezintă o navă similară cu Odysseus, petrecuta de sirene, cu eroul homeric atașat la catarg pentru a rezista la cântecele lor.
Echipa a declarat că intenționează să lase vasul unde a fost găsit, dar a adăugat că o mică bucată a fost prelevată pentru datarea cu carbon la Universitatea din Southampton și a afirmat că rezultatele "au confirmat că este cel mai vechi naufragiu intact cunoscut de omenire".
Datele obținute vor fi publicate la conferința MAPM la Marea Neagră de la Colecția Wellcome din Londra, în cursul acestei săptămâni.