Cel puţin 20 de morţi într-un atentat produs în Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Speranţe de pace însângerate

Cel puţin 20 de morţi într-un atentat produs în Siria

Eveniment 15 Octombrie 2013 / 00:00 355 accesări

Cel puţin 20 de persoane au fost ucise şi alte câteva zeci rănite într-un atentat cu maşină-capcană, ieri, la Idleb, în nord-vestul Siriei. Atentatul s-a produs într-o piaţă din Darkouche, oraş aflat sub controlul rebelilor şi situat la câţiva kilometri de frontiera turcă, a precizat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Un copil şi 11 bărbaţi au fost identificaţi printre morţi. Bilanţul riscă să se agraveze din cauza unui mare număr de răniţi grav. Conflictul din Siria, declanşat, în urmă cu doi ani şi jumătate, de o contestare paşnică ce s-a militarizat în faţa represiunii, a provocat peste 115.000 de morţi, potrivit OSDO.

OSTATICI ELIBERAŢI Trei dintre cei şase angajaţi ai Comitetului Internaţional al Crucii Roşii care au fost răpiţi în Siria, duminică, la Idleb, au fost eliberaţi, precum şi un lucrător umanitar sirian din cadrul Semilunii Roşii din această ţară, a anunţat CICR, ieri. Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a anunţat că va continua misiunile în Siria, subliniind însă că securitatea personalului este o prioritate. Jens Laerke, purtătorul de cuvânt al Oficiului ONU pentru Ajutor Umanitar, a anunţat că aproximativ 4.800 de voluntari umanitari lucrează în Siria, majoritatea fiind sirieni.

ÎNDEMNUL MOSCOVEI Rusia a îndemnat ieri SUA să convingă opoziţia siriană să se prezinte la conferinţa internaţională de pace privind Siria, cunoscută ca Geneva-2, după ce o formaţiune importantă a opoziţiei a anunţat că refuză să participe la reuniunea prevăzută la jumătatea lui noiembrie. Consiliul Naţional Sirian (CNS), cea mai importantă formaţiune a opoziţiei siriene, a anunţat duminică faptul că nu va participa la această conferinţă, ceea ce va afecta credibilitatea acestor negocieri dorite de americani şi ruşi. Iniţiativa unei noi conferinţe internaţionale la Geneva, la care să participe reprezentanţi ai Guvernului sirian şi ai opoziţiei, a fost lansată, în mai, de către şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, şi secretarul de Stat american, John Kerry, pentru a pune capăt conflictului din Siria, evitând un eventual atac internaţional împotriva regimului acestei ţări. Însă organizarea acestei reuniuni a fost amânată în mai multe rânduri, din cauza unor dezacorduri asupra obiectivelor şi participanţilor între Rusia - aliata lui Bashar al-Assad - şi occidentali. Geneva-2 ar urma să reia direcţiile importante ale unui acord internaţional privind o tranziţie politică în Siria, semnat pe 30 iunie 2012, la Geneva, dar care nu a fost pus în aplicare vreodată.

SIRIA, MEMBRĂ OIAC Siria a devenit ieri cel de-al 190-lea membru al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), după 30 de zile de la depunerea cererii sale de aderare la acest organism însărcinat cu controlul proliferării armelor neconvenţionale în lume. Secretarul general al ONU a decis să o numească pe olandeza Sigrid Kaag la conducerea misiunii comune ONU-OIAC (Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice), desemnată să elimine arsenalul chimic sirian. Această misiune va include 100 de persoane în efectiv complet, va avea sediul la Damasc, o bază în Cipru şi va duce la distrugerea armelor chimice siriene până la 30 iunie 2014. Sigrid Kaag este din 2010 subsecretar general al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. În vârstă de 52 de ani, ea vorbeşte engleză, franceză, germană şi arabă. OIAC, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2013, îşi are sediul la Haga.



12