Cel puţin 200 de civili au fost ucişi în Siria, în atacuri aeriene ruse, anunţă Amnesty International (AI) într-un raport în care apreciază că această campanie rusă poate constitui o crimă de război şi în care prezintă probe potrivit cărora raidurile încalcă dreptul umanitar. Amnesty afirmă în acest raport, citând martori şi activişti, că a cercetat de la distanţă peste 25 de atacuri aeriene ruseşti comise în cinci regiuni, în perioada 30 septembrie - 29 noiembrie, relatează BBC News online. ”Atacurile aeriene ruse în Siria au ucis sute de civili şi au provocat distrugeri masive în zone rezidenţiale, lovind case, o moschee şi o piaţă aglomerată, dar şi instalaţii medicale, în operaţiuni care relevă probe ale unor încălcări ale dreptului internaţional umanitar”, se arată în raport. ”Bombardamentele ruse par că au vizat direct civili sau obiective civile, prin atacuri asupra unor zone rezidenţiale în care nu existau ţinte militare şi chiar asupra unor instalaţii medicale”, a declarat Philip Luther, directorul programelor Amnesty pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. ”Asemenea atacuri pot constitui crime de război”, subliniază Luther.
Rusia a negat în mod repetat că a ucis civili şi a apreciat că ”aceste acuzaţii fac parte dintr-un război informaţional”. Rusia a lansat atacuri aeriene împotriva unor militanţi din cadrul grupăriii Statul Islamic (SI) şi altor grupări, pe 30 septembrie, anunţând că a luat această decizie în urma unei solicitări din partea preşedintelui sirian, Bashar al-Assad. Moscova a fost acuzată, de asemenea, de bombardarea unor grupări rebele care luptă împotriva forţelor loiale lui al-Assad, dar care sunt susţinute de Occident. Amnesty precizează că a cercetat atacuri aeriene ruse la Homs, Hama, Idlib, Latakia şi Alep. Niciun oficial rus nu a comentat, imediat, acuzaţiile din acest document.
Kremlinul a catalogat rapoarte anterioare drept încercări de discreditare a operaţiunilor ruse în Siria. Preşedintele rus, Vladimir Putin, declara în octombrie că informaţii despre presupuse victime civile au apărut înainte ca forţele ruse să efectueze primele atacuri.
Citește și:
Rusia folosește bombe cu fragmentare în Siria?
Rusia a consolidat prezența militară în Armenia, în apropierea frontierei Turciei
O treime din rebelii sirieni susţin ideologia SI
Rusia nu vrea război nuclear, dar își modernizează arsenalul
Rusia ar putea utiliza capacităţi militare suplimentare în Siria
Consiliul de Securitate ONU a adoptat o rezoluţie pentru lansarea procesului de pace în Siria
NATO trimite sisteme antiaeriene în Turcia, dar sugerează evitarea incidentelor cu Rusia