Cel puţin 239 de IMM-uri şi-au luat cardul Kogălniceanu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În ziua lansării

Cel puţin 239 de IMM-uri şi-au luat cardul Kogălniceanu

Economie 10 Septembrie 2011 / 00:00 473 accesări

• SPRIJIN PENTRU 4.000 DE FIRME • În nici 35 de minute de la lansarea oficială a programului Cardul Kogălniceanu, Agenţia Naţională pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM) înregistrase deja 46 de aplicaţii. „Înscrierea online a început vineri, la ora 10:00. La 10:37 aveam deja 46 de firme înregistrate. La ora 18:00, totalul urcase la 239. De acum înainte, estimăm o medie zilnică de 100 - 150 firme”, a declarat, pentru Telegraf, vicepreşedintele AIPPIMM, Dumitru Nancu, care precizează că bugetul programului ajunge pentru sprijinirea a circa 4.000 de IMM-uri româneşti. În plus, Cardul Kogălniceanu, prin care firmele pot lua credite garantate de stat, cu dobânzi subvenţionate, va fi disponibil şi în anii următori. Potrivit AIPPIMM, cardul le va da firmelor posibilitatea să se dezvolte, să ajungă mai uşor la finanţare şi să genereze locuri de muncă.

• BUGET DE 424 MILIOANE LEI • Programul a fost aprobat în şedinţa din 6 iulie a Guvernului şi prevede acordarea de facilităţi întreprinderilor mici şi mijlocii care accesează credite. Mai exact, un IMM va putea beneficia de o subvenţionare de cel mult 70% a dobânzii creditelor contractate, fără a depăşi 6,5% pe an. De asemenea, statul, prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), va garanta 80% creditele, în limita a 100.000 lei. „Bugetul disponibil până la finele anului este 24 milioane lei pentru subvenţionarea dobânzilor, respectiv 400 milioane lei pentru garantare creditelor acordate de bănci IMM-urilor”, a mai spus Dumitru Nancu.

• ÎNSCRIERILE SE FAC ONLINE • Cardul Kogălniceanu se derulează prin intermediul unei aplicaţii electronice, pe pagina de internet a agenţiei (www.aippimm.ro). Nu toate firmele sunt eligibile, potrivit normelor de aplicare - astfel, IMM-urile care se ocupă de intermedieri financiare, tranzacţii imobiliare, asigurări, armament, alcool, tutun şi activităţi fără acces la ajutoare de minimis (agricultură, pescuit) nu pot accesa programul. Restul candidaţilor trebuie să aibă cel puţin doi ani de funcţionare, să nu fie în procedură de insolvenţă, să prezinte garanţii colaterale şi să nu se afle în litigiu cu Ministerul Finanţelor, Ministerul Economiei sau băncile de la care vor să ia credite.



12