Cel puţin 42 de copii ucişi de mine de teren în Ucraina

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Victime colaterale

Cel puţin 42 de copii ucişi de mine de teren în Ucraina

Externe 02 Aprilie 2015 / 00:00 568 accesări

Cel puţin 42 de copii au fost ucişi, iar alţi 109 grav răniţi, începând din martie 2014, din cauza exploziilor unor mine de teren în estul Ucrainei, a anunţat, marţi, UNICEF, conform BBC News Online. Potrivit UNICEF, acest bilanţ include doar zonele controlate de forţele pro-guvernamentale şi nu reflectă întreaga realitate, deoarece copii mor din cauza minelor de teren şi în zonele ocupate de rebelii pro-ruşi. ”Copiii din regiunile Doneţk şi Lugansk sunt supuşi unui risc imens din cauza muniţiilor rămase neexplodate şi minelor de teren, care pot avea culori vii şi pot fi suficient de mici pentru a fi ridicate şi aruncate”, avertizează UNICEF. Copiii ar putea considera aceste arme drept jucării, adaugă agenţia ONU.

            În prezent, UNICEF desfăşoară o campanie de informare cu privire la pericolul reprezentat de muniţiile rămase neexplodate pentru locuitorii din estul Ucrainei. În total, 6.083 de persoane au fost ucise, iar alte 15.397 rănite în perioada cuprinsă între jumătatea lui aprilie 2014, când a început conflictul din estul Ucrainei, şi 27 martie, a anunţat, luni, Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

MĂRINIMIA LUI PUTIN  Preşedintele rus, Vladimir Putin, a acceptat, marţi, propunerea premierului Dmitri Medvedev cu privire la prelungirea cu trei luni a acordului privind livrarea de gaze naturale ruseşti Ucrainei, care expira în aceeaşi zi, relatează BBC News Online. În acest context, premierul rus, Dmitri Medvedev, a precizat că un discount este posibil, dar partea ucraineană trebuie să îşi respecte obligațiile asumate în acord la capitolul plății datoriilor acumulate pentru livrările de gaze anterioare.

            În primul trimestru al anului 2015, Rusia a vândut Ucrainei gaze la preţul de 329 de dolari pe mia de metri cubi, iar un discount de 100 de dolari la mia de metri cubi de gaze este prevăzut în contextul scăderii preţului la gaze pe piața internațională. Luni, compania rusă de stat Gazprom a cerut aviz Guvernului de la Moscova pentru acordarea unei reduceri de preţ pentru gazele naturale care vor fi furnizate Ucrainei în următoarele trei luni. Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, nu a specificat nivelul reducerii, dar a menţionat că termenii actualului contract dintre Gazprom şi Naftogaz prevăd posibilitatea acordării unei reduceri de preţ pentru gazele furnizate Ucrainei.

            Rusia a întrerupt livrările de gaze naturale către Ucraina în iunie 2014, din cauza unei dispute privind preţul gazului şi a unei datorii neîncasate de 5,3 miliarde de dolari. După mai multe runde de negocieri mediate de UE, Rusia şi Ucraina au ajuns la o înţelegere pentru reluarea livrărilor de gaze. Cele trei părți se vor întâlni pentru noi negocieri la jumătatea lunii aprilie, la Bruxelles.

APEL CĂTRE SUA Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a pledat, într-un interviu pentru Bloomberg, pentru participarea directă a SUA în negocierile privind soluţionarea crizei din estul Ucrainei. ”Eu nu ştiu ce intenţii au americanii aici, în estul Europei, în Ucraina în principal, dar, dacă vor pace şi stabilitate, ar trebui imediat să intervină în acest proces. Cred că stabilitatea este imposibilă în Ucraina, în lipsa americanilor”, a apreciat preşedintele belarus, răspunzând unor întrebări legate de soluţionarea crizei din estul Ucrainei după semnarea Acordului de Minsk. Grupul de contact, din care fac parte reprezentanţi ai Moscovei, Kievului, OSCE şi lideri separatişti din estul Ucrainei, a semnat pe 12 februarie, la Minsk, o înţelegere care vizează să pună capăt conflictului ucrainean. Înţelegerea a fost negociată de preşedinţii Rusiei - Vladimir Putin, Ucrainei - Petro Poroşenko, Franţei - Francois Hollande şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Între măsurile prevăzute în documentul final se află un armistiţiu între forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii din estul ţării, crearea unei zone demilitarizate de ambele părţi beligerante, retragerea armamentului greu din regiune şi un schimb de prizonieri. Armistiţiul a intrat în vigoare la 15 februarie, dar a fost deja încălcat de rebeli, care au preluat controlul asupra oraşului Debalţeve, un nod feroviar strategic din regiunea Doneţk. Moscova este acuzată de Kiev şi Occident de implicare cu armament şi personal în criza din estul Ucrainei. Rusia neagă orice implicare.

            Conflictul separatist ucrainean, izbucnit în martie 2014, în regiunile Doneţk şi Lugansk, s-a soldat cu peste 6.000 de morţi până în prezent, potrivit ONU.



12