Cel puţin zece persoane au murit şi alte 15 au fost rănite în explozia produsă marţi dimineaţă în Piaţa Sultanahmet din centrul turistic al Istanbulului, a anunţat biroul guvernatorului din oraş, citat de cotidianul Hurriyet în ediţia online. Printre victimele deflagraţiei s-ar afla şi turişti, conform primelor informaţii. Persoanele rănite au fost transportate la spitale din apropiere, în special la Centrul de cercetare Haseki. Potrivit postului de televiziune CNN Turk, explozia s-a produs lângă Obeliscul lui Theodosius din piaţa turistică Sultanahmet. Mai multe ambulanţe, maşini de poliţie şi camioane de pompieri au fost trimise la locul exploziei, iar o anchetă a fost demarată.
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că explozia a fost cauzată de un atac sinucigaş comis de un cetăţean sirian, informează site-ul publicaţiei Hurriyet. Din cei zece morţi, nouă ar fi germani, conform primelor informaţii. Cel puţin şase germani, un norvegian şi un peruvian au fost răniţi în explozie, potrivit agenţiei turce Dogan.
Guvernul turc a impus o interdicţie temporară asupra transmisiilor. Vicepremierul turc Numan Kurtulmus a emis acest ordin, potrivit RTUK, autoritatea turcă de reglementare în domeniul audiovizual. Un reporter DPA aflat la faţa locului exploziei se confruntă cu dificultăţi în a face fotografii şi a ajunge la locul respectiv, situat în cartierul Fatih, în partea auropeană a oraşului, lângă Muzeul Sfânta Sofia. CNN Turk, unul dintre principalele posturi din ţară, a anunţat că se confruntă cu restricţii "neclare" în transmisiuni, iar alte posturi nu au prezentat imagini de la locul exploziei.
Premierul turc Ahmet Davutoglu a convocat o reuniune de criză la Ankara, cu participarea principalilor oficiali turci din domeniul securității, printre care ministrul de interne, Efkan Ala, și șeful Serviciului de informații turc, Hakan Fidan, a precizat o sursă guvernamentală turcă.
Turcia a fost vizată de două atacuri cu bombă majore anul trecut. Peste 30 de persoane au fost ucise într-un atentat sinucigaş revendicat de gruparea Stat Islamic în oraşul Suruc, din apropierea frontierei cu Siria, în iulie. În octombrie, un dublu atentat cu bombă comis lângă gara centrală din Ankara, cu ocazia unui miting pentru pace, s-a soldat cu peste 100 de morţi, acesta fiind cel mai sângeros atac din Turcia. Parchetul turc a precizat că atacul a fost comis de o celulă locală a reţelei Stat Islamic.
Muftiul României deplânge jerfirea de vieţi omeneşti în atentatul terorist de la Istanbul
Muftiul Muurat Iusuf, în numele întregii comunităţi musulmane din România, îşi afirmă compasiunea pentru familiile ale căror membri, rude sau prieteni şi-au pierdut viaţa ori au fost răniţi în cursul atentatului ce a fost provocat marţi, 12 ianuarie la Istanbul de un terorist ce s-a autodetonat în Piața Sultanahmet. Şeful Cultului Musulman din România îşi exprimă tristeţea pentru actul sângeros și își manifestă amărăciunea pentru astfel de interpretări deviante ale preceptelor Islamului de către aşa-zişi musulmani, transmițând totodată condoleanţe Ambasadei Republicii Turcia, în România. ”Un atare eveniment sângeros dus la îndeplinire cu fanatismul şi cu cruzimea care nu are nicio legătură cu religia islamică, sunt dovada explicită că atentatorii care le provoacă nu sunt fraţi de confesiune musulmană, conform preceptelor religioase pe care noi le practicăm, în concordanţă cu învăţăturile Coranului şi relatările Profetului Muhammed (Pbuh). Islamul interzice categoric uciderea oricărui suflet şi mai presus de orice este împotriva vărsării de sânge. Drept urmare, condamn aceste acte de terorism si transmit condoleanţe familiilor îndoliate şi confraţilor musulmani turci!”, a transmis muftiul Muurat Iusuf.