Cele 33 ha de plajă constănţeană, primul pas în lupta împotriva eroziunii costiere

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale României

Cele 33 ha de plajă constănţeană, primul pas în lupta împotriva eroziunii costiere

Turism 15 Mai 2016 / 17:20 1113 accesări

Anul acesta, turiştii vor vedea o altă faţă a litoralului constănţean, una mai generoasă cu locurile de plajă. Cinci sectoare de plajă de pe litoralul românesc au fost extinse cu 33 de hectare, cu ajutorul fondurilor europene, proiectul dedicat urmând să se finalizeze efectiv până la sfârșitul lunii iunie, a declarat, pentru Agerpres, Nicolae Bărbieru, directorul general al Administrației Naționale "Apele Române" (ANAR). În privința lucrărilor de investiții finanțate din Fondul de Coeziune - Axa Prioritară 5 POS Mediu, până la sfârșitul lunii iunie vor fi finalizate cinci obiective de investiții și trei asistențe tehnice. Printre obiectivele ce se finalizează menționăm: „Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru și Tomis Sud), municipiul Constanța și Eforie Nord”, dar și „WATMAN - Sistem Informațional pentru Managementul Integrat al Apelor”.

Concret, datorită lucrărilor realizate în cadrul proiectului "Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanța (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru și Tomis Sud) și Eforie Nord”, „România a făcut un prim și important pas în cadrul acțiunilor de stopare a fenomenului de eroziune de pe țărmul litoralului românesc al Mării Negre, acesta fiind unul dintre cele mai ambițioase și frumoase proiecte pe care țara noastră le implementează în prezent", a explicat Bărbieru.

Potrivit oficialului, contribuția ANAR la proiectul de reabilitare a plajelor a constat în accesarea fondurilor europene, implementarea și monitorizarea proiectului. "Reamintim faptul că, prin acest proiect, România și-a extins litoralul cu o suprafață de peste 33 de hectare pe cele cinci sectoare de plajă incluse în proiect (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud și Eforie Nord), iar plajele sunt mai late cu peste 100 de metri și asigură protejarea pe o lungime de 7,3 km de plajă împotriva riscului de eroziune, prin intermediul unor măsuri structurale (diguri submerse, imerse, epiuri)", a spus directorul general al ANAR.

Proiectul "Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru și Tomis Sud), municipiul Constanța și Eforie Nord" este finanțat prin Programul Operațional de Mediu, în valoare de 170 de milioane de euro. Conform Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral (ABADL) a finalizat pregătirile începute, încă de la jumătatea lunii februarie, și a predat, în data de 1 aprilie 2016, operatorilor de plajă, primele sectoare ecologizate. Restul loturilor au fost preluate de către operatori în data de 15 aprilie 2016.

Noile sectoare de plajă pot fi folosite de turiști odată cu deschiderea sezonului estival din acest an. Şi doar de turişti, deoarece legislaţia europeană interzice activităţile generatoare de profit timp de 5 ani în spaţiile în care s-au realizat proiecte europene cu finanţare nerambursabilă.

MMAP precizează că, în conformitate cu legislația națională și europeană, aceste suprafețe de plajă, construite prin fonduri europene, pot fi închiriate operatorilor economici doar după finalizarea procesului de intabulare a acestora. Până atunci, ele fac parte din domeniul public al statului și pot fi folosite cu titlu gratuit de către cetățeni. Operatorii economici au atras însă atenţia asupra faptului că timp de 5 ani ei nu vor putea închiria plajele şi nu vor putea dezvolta niciun fel de activitate comercială în aceste spaţii şi că această perioadă este prea lungă.



12