Cele mai bănoase meserii nu cer studii superioare!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ai carte, dar nu ai parte!

Cele mai bănoase meserii nu cer studii superioare!

Social 06 Februarie 2018 / 15:51 3018 accesări
Sursa: calificare-evaluare.ro/frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist/

Sursa: calificare-evaluare.ro/frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist/

Deși în România persistă destul de mult preconcepția conform căreia „cine are carte, are parte“, specialiștii HR demonstrează că, în majoritatea cazurilor, meseriile fără studii superioare se află în topul salariilor din România, potrivit Ziarului Financiar. Există români care câștigă salarii de peste 1.000 euro pe lună, chiar dacă studiile nu sunt necesare pentru meseriile prestate pentru aceste salarii. Spre exemplu, în urmă unui curs de calificare și a unei etape de training specializat, puteți deveni fără excepție controlor de trafic aerian. Pentru această meserie nu va fi nevoie să aveți bacalaureatul. Însă, totuși, liceul va trebui să fie absolvit. Salariul unui astfel de controlor poate ajunge la 5.000 euro pe lună. Un alt exemplu ar fi sudor specializat în argon, care ar putea câștiga același salariu.

Un medic rezident, cu 6 ani de facultate + anii petrecuți în rezidențiat poate lua lunar un salariu de 2.000 de lei. Însă la intrarea în rezidențiat, mai ales într-un oraș mic, salariul medicului va fi de cele mai multe ori cel minim pe economie. În același oraș, în urmă unui simplu curs de calificare ca manichiurist/pedichiurist, o manichiuristă poate câștiga chiar și până la 2.500 - 3.000 de lei. Într-un oraș mare acest salariu poate crește. Pornind pe aceiași linie, un frizer dintr-un salon mare, la oraș, poate ajunge la 3.500 lei pe lună, un salariu comparabil cu al unui grefier, spre exemplu, potrivit Ziarului Financiar.

Aceeași tendința predomina și în UE. Un simplu muncitor la salubrizare poate câștiga într-o țară ca Germania un salariu de 2.000 euro (la care se adună și sporurile). Acest salariu poate reprezenta un punct de competiție cu oricare alt salariu din rândul celor care au studii superioare. Un instuctor HR de exemplu poate câștiga 2.000-2.500 euro, însă acesta ar avea nevoie de studii superioare pentru a profesa la un nivel înalt, în timp ce muncitorul în salubritate nu are nevoie nici măcar de ciclul liceal.

Taguri articol


12