FIBA Europe a suspendat vineri 14 federaţii naţionale de la participarea la EuroBasket 2017, eveniment organizat şi de România, pe fondul unui conflict între Federaţia Internaţională de Baschet Amator şi Euroleague Basketball Company. Este vorba despre federaţiile din Slovenia, Croaţia, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Rusia, Spania, Bosnia-Herţegovina, Lituania, Italia, Grecia, Israel, Polonia şi Turcia, ale căror cluburi au decis să nu susţină Champions League, competiţie patronată de FIBA şi care rivalizează cu actuala Euroligă de baschet masculin. EuroBasket 2017 este un eveniment co-organizat de România (în Sala Polivalentă din Cluj), Israel și Turcia.
În urmă cu trei săptămâni, Euroleague Basketball Company a ajuns la un acord cu Liga Adriatică în privinţa acordării dreptului de participare în Euroligă primelor trei echipe clasate în această competiţie. Înţelegerea nu a fost pe placul FIBA Europe, entitate care a decis să suspende toate federaţiile din zona Mării Adriatice care au cluburi participante în Liga Campionilor, alături de cele care susţin în continuare Euroliga.
Temeiul juridic invocat de către FIBA se regăseşte în Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, articolul 101, care interzice orice acorduri între întreprinderi, orice decizii ale asocierilor de întreprinderi şi orice practici concentrate care pot afecta comerţul dintre statele membre şi care au ca efect sau obiect împiedicarea, restrângerea sau denaturarea concurenţei în cadrul pieţei comune. Totodată, articolul 102 interzice, în măsura în care poate afecta comerţul dintre statele membre, folosirea în mod abuziv de către una sau mai multe întreprinderi a unei poziţii dominante deţinute pe piaţa internă sau pe o parte semnificativă a acesteia.
Cu alte cuvinte, FIBA acuză Euroliga de lipsa transparenţei şi a fair-play-ului, precum şi de practici discriminatorii pentru anumite ţări, care sunt private de dreptul de a evolua în Euroligă sau EuroCup. În acest sens, FIBA a depus o plângere la Comisia Europeană. Totuşi, sunt foarte multe federaţii naţionale suspendate care nu fac parte din zona Uniunii Europene, precum Muntenegru, Israel, Rusia, Turcia sau Serbia.
Momentan, FIBA Europe încă nu a obținut acordul Federației Internaționale de Baschet pentru a suspenda cele 14 naționale de la Campionatele Mondiale sau de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Conflictul dintre FIBA Europe și Euroligă datează din anul 2000, când s-a creat competiția intercluburi continentală. Euroliga este o competiție privată, independentă de FIBA, în care concurează 24 de cluburi.
În 2015, odată cu anunțul făcut de FIBA că va reînființa o Ligă a Campionilor, Euroliga a anunțat la rândul său un nou format al competiției proprii, care garantează prezența celor mai bune 16 cluburi europene, între care FC Barcelona, Real Madrid, Fenerbahce Istanbul sau Olympiakos Pireu. Unele federații, precum cele din Franța și Germania, au decis să participe în competiția organizată de FIBA, astfel că ele au scăpat de suspendarea de la Campionatul European de anul viitor.