Până pe 15 septembrie, pasionații de imagine și de lectură sunt așteptați la Muzeul de Artă din Constanța pentru a răsfoi volumele premiate în cadrul celor patru ediții ale concursului „Cele mai frumoase cărţi din România”, din perioada 2012 - 2015. Sunt cărți deosebite, în casete sau nu, de diferite mărimi, una mai mică decât o palmă, iar alta, „vedeta” insolitei expoziții - albumul „Comori de artă din colecția de pictură Ion Chiricuță”, tipărit în condiții grafice de excepție în Italia, la Verona -, are dimensiuni impresionante.
„Sunt cărți în ediție limitată, dar ansamblul pare destul de sărac. Acest aspect ne informează despre costurile tipografice ale unei cărți de artă, despre felul în care ea poate fi răspândită și achiziționată. Și știu, din proprie experiență, că acest lucru este foarte greu. O carte de artă costă mult, iar librăriile au, la rândul lor, cote care se adaugă acestei cărți. Ca să realizezi o carte de artă în ziua de azi trebuie să obții, de pildă, de la toți posesorii de imagini drepturi de a le reproduce, iar unii dintre ei nici nu vor să ți le confere. Trebuie să găsești finanțare, iar finanțatorul dorește, de obicei, să-și recupereze investiția”, a spus directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu.
Expoziția de la Muzeul de Artă face parte din seria „Cele mai frumoase cărți itinerante 2016”, realizată cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.
Citește și: