Cele mai frumoase cărţi, în dar de Crăciun

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Recomandări

Cele mai frumoase cărţi, în dar de Crăciun

Cultură 24 Decembrie 2011 / 00:00 737 accesări

În Ajun de Crăciun, mai multe personalităţi din spaţiul cultural românesc, printre care Nicolae Manolescu, Mircea Dinescu, Daniel Cristea-Enache şi Gabriela Adameşteanu, au vorbit despre cărţile primite sau niciodată primite în dar de Crăciun, dar şi despre volumele potrivite pentru a fi oferite celor dragi în perioada sărbătorilor.

„RUMÂNII FERICIŢI”, RECOMANDAREA LUI NICOLAE MANOLESCU PENTRU... PARLAMENTARI Scriitorul Nicolae Manolescu spune că a primit mai multe cărţi de Crăciun, însă a semnalat doar una, pe care o şi recomandă, în primul rând, parlamentarilor. „Le-aş dărui-o, dacă aş fi Moş Crăciun. E vorba de „Rumânii fericiţi. Vot şi putere de la 1831 până în prezent” (Polirom) de Cristian Preda. (...) Citiţi cartea lui Cristian Preda şi veţi afla dacă rumânii erau la fel de fericiţi ieri cum sunt astăzi!\", a declarat Nicolae Manolescu.

CĂRŢILE COPILĂRIEI În ceea ce îl priveşte pe scriitorul Mircea Dinescu, acesta a mărturisit că, „la bătrâneţe\", nu mai primeşte cărţi. „În copilărie am primit, dar eram un copil obişnuit. Nu pot să spun că mi-aducea maică-mea Thomas Mann de Crăciun\", a mai spus Mircea Dinescu. El şi-a amintit că dintre cărţile citite în copilărie i-au plăcut „Aventurile lui Huckleberry Finn\" şi „Aventurile lui Tom Sawyer\" de Mark Twain.

Pentru criticul literar Daniel Cristea-Enache, cel mai plăcut dar literar a fost o carte de Jules Verne. „Memorabilă (dovadă că ţin minte şi azi, după 27 de ani) a fost o carte din seria Jules Verne, primită la un Crăciun din anii ceauşismului târziu: „Steaua Sudului”. (Pe atunci era epoca lui Moş Gerilă...). Aş spune că un copil care nu citeşte Jules Verne la zece ani e un copil... incomplet\", a declarat Daniel Cristea-Enache.

CĂRŢI DE SFATURI, TRADUCERI SAU CHIAR DE ISTORIE La rândul său, scriitoarea Gabriela Adameşteanu recomandă pentru a fi oferite de Crăciun cărţile recente, volume din anii trecuţi, valorizate de premii, ori traduceri ale autorilor în vogă. „Sunt apreciate cărţile recente, cu cea mai mare vizibilitate: Lucian Teodorovici - „Matei Brunul”, Lucian Boia - „Capcanele istoriei”, Marta Petreu - „Pe câmpia Armaghedonului”. Ori cărţi din anii trecuţi, valorizate de premii, ori traduceri ale autorilor în vogă, Mircea Cărtărescu, Dan Lungu, Radu Aldulescu, Andrei Pleşu, Filip Florian, H. R. Patapievici, Florina Iliş, Gabriel Liiceanu, Doina Ruşti, Radu Pavel Gheo, Florin Lăzărescu. Cadourile în cărţi pot fi personalizate, profesorii vor citi cu plăcere cartea Biancăi Burţa-Cernat, „Fotografie de grup cu scriitoare uitate”, cea a Gabrielei Gheorghişor despre Mircea Horia Simionescu ori „Cinematograful gol” al lui Daniel Cristea Enache\", a declarat Gabriela Adameşteanu.

Potrivit acesteia, „cel mai simplu este să oferi cărţi de sfaturi, de genul „Cum să te iubeşti pe tine” de Francois Lelord şi Christophe Andre, traduceri din literatura lumii şi chiar cărţi de istorie, a mai spus Gabriela Adameşteanu.

Taguri articol


12