Cele mai mari pierderi pentru trupele internaţionale din Afganistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cele mai mari pierderi pentru trupele internaţionale din Afganistan

Externe 01 Februarie 2010 / 00:00 367 accesări

Un număr de 44 de militari străini şi-au pierdut viaţa, de la începutul lunii ianuarie, în Afganistan, ceea ce reprezintă cel mai tragic bilanţ lunar înregistrat vreodată de la începutul conflictului, care a intrat în cel de-al nouălea an. Potrivit unei numărători realizate de AFP pe baza site-ului de Internet specializat icasualties.org, doar 25 de militari străini şi-au pierdut viaţa în ianuarie 2009. Cele mai numeroase victime rămân soldaţii americani cu 29 de morţi faţă de 15 în aceeaşi perioadă a anului trecut. Pierderile înregistrate în rândul trupelor internaţionale doboară în fiecare an recorduri şi au atins 520 de morţi în 2009 faţă de 295 în 2008.

Civilii afgani devin şi ei din ce în ce mai mult victime ale războiului. Potrivit ONU, 2.412 civili au fost ucişi în 2009, cel mai dramatic bilanţ înregistrat de la începutul intervenţiei americane, în 2001. Trupele străine suferă pierderi în principal ca urmare a bombelor artizanale ascunse pe marginea drumurilor, care au provocat 60% din numărul victimelor înregistrate în 2009. Circa 113.000 de militari străini au fost mobilizaţi în Afganistan în cadrul luptei împotriva miliţiilor Taliban şi alţi 40.000 vor fi aduşi în 2010. Atunci când luptele se vor intensifica, zona de război se va extinde, ca o consecinţă, iar numărul victimelor va creşte.

Paradoxal, Afganistanul, una dintre ţările cele mai sărace din lume, are în subsolul său resurse petroliere şi minerale estimate la o mie de miliarde de dolari, a declarat duminică preşedintele afgan, Hamid Karzai. Ţara ar putea deveni una dintre cele mai bogate din lume dacă este ajutată să exploateze aceste zăcăminte. Această estimare provine dintr-un studiu realizat de Institutul american de geofizică, care urmează să se încheie în decurs de două luni. Afganistanul dispune de zăcăminte de cupru, fier, aur, minereu de fier, precum şi de gaze naturale, petrol şi pietre preţioase şi semipreţioase, care au fost puţin exploatate, deoarece conflictele s-au succedat de 30 de ani.

Taguri articol


12